Aktivizam, Nekategorizirano

5 sindikata i 5 OCD-a traže uvrštavanje filma “Gazda” u program Hrvatske televizije

Prikazivanje filma smatraju obvezom Hrvatske televizije

Pravi je trenutak za objavu dokumentarnog filma „Gazda“ redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske televizije, poručuje 5 sindikata i 5 organizacija civilnog društva, piše GONG.

Dokumentarni film „Gazda“ kroz informativan i relevantan istraživački rad obrađuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije.

Budući da navedeni procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu, stoga smatramo kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a.

Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenica, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva.

Zahtjev potpisuju:

Hrvatska udruga radničkih sindikata
Nezavisni cestarski sindikat
Sindikat Nova solidarnost
Sindikat Preporod
TEHNOS – Strukovni sindikat radnika u HEP-u

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)
GONG
Pravo na grad