EHO, Nekategorizirano

ABC: Dizajn i nezavisna kultura

ttnp_hdd_630O mlađoj generaciji nezavisne dizajnerske scene, povodom izložbe This Town Needs Posters u HDD Galeriji, govori dizajner i pisac Bojan Krištofić.

Vezu dizajna i nezavisne kulture Maroje Mrduljaš u istoimenoj publikaciji (Savez udruga Klubtura, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, UPI2M BOOKS, 2010.) tumači “kroz nastojanje da se oba polja međusobno podupiru i uzajamno potvrđuju upravo kroz zajednički poziv za društvenim napretkom”. Uz ocrtavanje pojedinih povijesnih referenci, Mrduljaš u tekstu razmatra period od sredine 1980-ih do danas, prateći razne tendencije i mijene na dizajnerskoj sceni koje su specifične za Hrvatsku, ali su i refleksija internacionalnih tendencija. Poveznice između nezavisne kulture i grafičkog dizajna razvijaju se kroz dva osnovna pravca: prvi se odnosi na izgradnju i kultiviranje suvremenog vizualnog jezika kojim medijski komuniciraju različiti protagonisti i prakse u okviru polja nezavisne kulture, a drugi na proširenje polja dizajna unutar kojeg se osmišljavaju cjeloviti projekti i akcije čime dizajn zauzima aktivniju i samostalniju društvenu ulogu.

Kako bismo danas opisali odnos nezavisne kulture i dizajnerskih praksi? Od 16. do 31. ožujka u HDD Galeriji otvorena je izložba This Town Needs Posters – pregled dosadašnjeg djelovanja istoimenog autorskog tandema koji čine arhitekti i dizajneri Sven Sorić i Hrvoje Spudić – koja osim izložbe prepoznatljivih plakata predstavlja i proces njihova rada, ideja i načela, te specifičnih znanja u području manualnih tiskarskih tehnika koje današnje generacije dizajnera zapostavljaju, a publika ih rijetko ima priliku vidjeti. Kao i brojni njihovi kolege dizajneri mlađe generacije, i ovaj se dvojac afirmirao djelujući u području klupske, glazbene i nezavisne kulturne scene – radili su, između ostalog, za Močvaru, Žedno uho i Super uho, Klubviziju, Zavod za eksperimentalni zvuk, AKC Mediku, festival Dan D te niz pojedinačnih bendova, projekata i inicijativa.

Abeceda nezavisne kulture 22. ožujka ugostila je Bojana Krištofića, dizajnera i pisca, ujedno i jednog od autora predgovora u deplijanu izložbe, koji je također ručni rad. S njim je Ema Pavlović razgovarala o specifičnosti njihova pristupa načinu rada i osnovnim konceptima stvaralaštva This Town Needs Posters. Krištofić nam je predstavio mlađu generaciju nezavisne dizajnerske scene, njihovu povezanost s glazbenom scenom. Razgovaralo se o tome zašto su mladi dizajneri izrasli upravo iz nezavisne scene, odnosno što nezavisna scena pruža mladim umjetnicima, a na što ne nailaze u području institucionaliziranih praksi, te angažiranim dizajnerskim praksama koje su posebno došle do izražaja povodom prosvjeda za kurikularnu reformu. U kontekstu dizajna i nezavisne kulture, možemo li govoriti o kontinuitetu dizajnerskih praksi u sadržajnom smislu, ali i u smislu nastavljanja na rad Dejana Kršića, Dejana Dragosavca Rute, Močvarinog tima? Što se događa po pitanju “ženskog pisma” u području dizajna nakon Rafaele Dražić, Tine Ivezić, dvojca Budor&Čule?

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaku drugu srijedu od 11.15 sati na 100,5.

Audio snimku možete poslušati na ovdje.