Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti za zabranu nuklearnog oružja dobitnici Nobela za mir

DK79llaXkAE85eF.jpg largeMeđunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN)  dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir “zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe”, kazala je u petak predsjednica norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen, prenosi HINA.

Odbor je posebno istaknuo ukazivanje ICAN-a na prazninu u međunarodnim zakonima po pitanju ograničenja nuklearnog oružja.

ICAN je “vodeći čimebnik civilnog društva u nastojanju ostvarenja zabrane nuklearnog oružja po međunarodnim zakonima”, kazala je Berit Reiss-Andersen.

Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ICAN-u trebala bi ohrabriti zemlje s nuklearnim oružjem da razmotre svoje obaveze prema nuklearnom razoružanju, rekla je Reiss-Andersen.

Po oporuci Alfreda Nobela iz 1901. godine nagrada za mir treba se uručiti “osobi koja je učinila najviše na bratimljenju naroda, ukidanju ili smanjenju vojski ili za održavanje ili promoviranje mirovnih kongresa”.

Prošle godine nagradu je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Sanots za potpisivanje mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a i okončanja višedesetljetnog građanskog rata u zemlji.