EHO, Nekategorizirano

Autonomna ženska kuća Zagreb zahtijeva svaobuhvatnu zaštitu žena od nasilja

P-H20151214000284Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb reagirale su u četvrtak na najnoviji slučaj ubojstva žene, zahtijevajući od svih nadležnih službi, ali i države hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja protiv žena i nasilja u obitelji, sveobuhvatnu zaštitu žena i njihove djece od partnerskog nasilja i adekvatno kažnjavanje počinitelja.

Autonomna ženska kuća, nakon sinoćnjeg slučaja u kojem je po svemu sudeći bivši partner ubio djevojku, pita u priopćenju koliko žena treba još biti ubijeno od strane sadašnjih ili bivših partnera da bi se nasilje protiv žena i femicid počeli adekvatno kažnjavati te mogu li mirno spavati djelatnici službi zaduženih za zaštitu žena od nasilja?

“Kako će državni službenici i službenice involvirani u slučaj nastaviti živjeti s teretom činjenice na svojoj savjesti da nisu učinili ništa ili su učinili nedovoljno da spriječe brutalno ubojstvo žene?”, pitaju aktivistice u priopćenju tražeći od nadležnih službi hitnu reakciju.

U četvrtak navečer u Zagrebu ubijena je 18-godišnja djevojka, a prema neslužbenim informacijama počinitelj je njezin bivši dečko. (HINA)