Nekategorizirano, Svijet

Beograd: Početak suđenja za zločine u Srebrenici odgođen za utorak

Srebrenica: Pokop 127 žrtava genocida, 11.7.2016 , foto HINA/ FENA/ Almir Razic/ ua

Početak glavnog pretresa protiv osmorice bivših pripadnika specijalne policije bosanskih Srba, optuženih za ratne zločine na području Srebrenice 1995., odložen je u ponedjeljak pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nakon što je obrana zatražila otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka, a potom i izuzeće sudskog vijeća.

Obrana osmorice pripadnika Specijalne brigade MUP Republike Srpske, optuženih za zločine nad civilima na teritoriju Srebrenice, zatražila je prije početka sudskog procesa da se otkrije identitet zaštićenih svjedoka, ali sud taj zahtjev odbacio pa su odvjetnici optuženih zahtijevali izuzeće sudskog vijeća.

O zahtjevu za izuzeće sudskog vijeća odlučit će predsjednik Višeg suda pa je početak suđenja odložen za utorak 12. prosinca.

Odvjetnici optuženih istaknuli su da je povrijeđeno pravo na obranu ustvrdivši da je dva tjedna prije početka suđenja sud bio dužan upoznati ih s identitetima zaštićenih svjedoka.

Zaštićeni svjedoci na ovom suđenju uglavnom su žrtve ili svjedoci kaznenih djela i po pravosudnoj proceduri dobivaju zaštitu identiteta pseudonimom i zaštitom lika te elektroničkom izmjenom glasa.

Optužnica Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića da su, kao pripadnici Centra za obuku „Jahorina“ pri MUP-u Republike Srpske, u hangaru sela Kravice 14. srpnja 1995. godine ubili više stotina bošnjačkih civila.

Među žrtvama iz hangara Kravice do sada je identificirano više stotina civila, čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, te i u više sekundarnih grobnica – Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak, priopćeno je iz Tužiteljstva za ratne zločine.

Prema izvješćima beogradskih agencija, među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 civila.

Za zločine na području Srebrenice te za progon Srba i Hrvata u BiH tijekom rata u tijeku je pred Haškim sudom (ICTY) suđenje nekadašnjem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, čija obrana ima još dva dana za završne riječi.

Prošlog tjedna u završnim riječima tužitelji ICTY-a zatražili su za Mladića kaznu doživotnog zatvora, ustvrdivši da je tijekom suđenja dokazano njegovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista.

Za iste zločine za koje ICTY tereti Mladića, Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. (Hina)