Nekategorizirano, Svijet

Beogradski Pride 2017. održan bez izgreda, sudjelovala i premijerka

Srpska premijerka Ana Brnabic stoji sa Helenom Vukovic, transrodnim bivšim časnikom u vojci srpske Armije na Povorci ponosa u Beogradu. (ILGA). EPA/ANDREJ CUKIC

Parada ponosa održana je u nedjelju u Beogradu bez ozbiljnijih izgreda uz sudjelovanje visokih državnih dužnosnika što dosad nije bio običaj, a premijerka Ana Brnabić poručila je da vlada za sve građane osigurava istu razinu poštovanja ljudskih prava, prenosi Hina.

Uz zastave duginih boja, balone i glazbu Pride 2017. okupio je u Beogradu oko 1.000 sudionika koji su, praćeni jakim snagama policije i žandarmerije, prošetali središnjim gradskim ulicama pod sloganom “Za promjenu”.

U mimohodu su sudjelovali i premijerka Ana Brnabić, ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a Paradu je otvorila počasna kuma pjevačica Jelena Karleuša.

“Ovo je prvi put u povijesti da srbijanski premijer sudjeluje u Paradi ponosa, što ima izuzetan simbolički značaj”, ocijenio je ranije u nedjelju Goran Miletić iz organizacijskog odbora.

Istodobno s Paradom ponosa , prosvjed je u središtu grada pokušala održati skupina od nekoliko desetaka građana, ali im policija nije dopustila da se približe koloni pripadnika LGBT zajednice.

Jak olujni vjetar i nevrijeme onemogućili su sudionike Pridea 2017. da uz glazbeni program nastave zabavu u središtu grada, na Trgu Republike, a predstavnik Miletić je najavio da će Parada dogodine biti održana u istome tjednu, između 10. i 16. rujna.

Parade ponosa u Beogradu u zadnje tri godine protekle su bez izgreda, no godine 2013. takav skup nije bio održan zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana. Godine 2010. mimohod pripadnika LGBT zajednice obilježen je krvavim obračunom policije s huliganima i ekstremistima koji su izazvali kaos u središtu Beograda.