Intervjui, Nekategorizirano

Biljana Gaća: Vukovarcima je dosta nacionalnih podjela

biljana_crNovoizabrana predsjednica Foruma mladih SDP-a, Biljana Gaća, kaže kada ju novinari pitaju kako ocjenjuje odnose Hrvata i Srba u Vukovaru, odgovara: iz moje perspektive i iskustva on je dobar, ali ovom prigodom bih voljela reći i da je zabrinjavajući. I to zbog sve većeg odlaska Hrvata, Srba i građana svih drugih nacionalnosti iz Vukovara.

Piše: Dragan Grozdanić, Novosti

• Koje su to vrijednosti u Hrvatskoj za koje mislite da ih vrijedi braniti, kako ste kazali nakon izborne konvencije Foruma mladih SDP-a?

– Svjedočimo mnogim diskriminirajućim i nasilnim porukama i djelovanjima u društvu: nastoje se smanjiti prava žena, LGBT zajednici se poručuje da su građani i građanke drugog reda, izražena je netrpeljivost prema nacionalnim manjinama, a umjesto uvođenja toplih obroka u škole, želi se uvesti obavezni vojni rok. Radnička prava su nikad manja i skrivaju se prave brojke mladih koji svakodnevno odlaze iz zemlje. Ne želi se provesti reforma obrazovanja na način da se prilagodi potrebama i osobinama generacija 21. stoljeća. Prilikom zapošljavanja su životopis, znanje i vještine u trećem planu, a naši bake i djedovi ne mogu preživjeti od mirovine. Nastavlja se politika smanjivanja podrške i financijske potpore neprofitnim medijima te organizacijama civilnog društva, a nasilje je postalo jedan od oblika komunikacije. Forum mladih SDP-a, koji broji oko 6000 članova, odlučno će stati u obranu svih manjina, obespravljenih, eksploatiranih i osiromašenih građana i građanki, posebice mladih.

Svima koji žele umanjiti ljudska prava, koja ne cijene rad i koja ugrožavaju druge i drugačije, jasno poručujemo da to neće proći.

• Čijom zaslugom smo došli do poraznog stupnja takozvane demokracije?

– Ovakav stupanj tzv. demokracije daleko je od njene ideje. Zasluge su mnogobrojne, ali najveći teret sigurno nose političke elite i institucije ove države. Svi su oni trebali na takve pojave reagirati odmah i u skladu sa zakonima. Nažalost, primjetno je da su pojave koje sam ranije navela postale učestalije u posljednje vrijeme, odnosno otkad je HDZ ponovno na vlasti. Naše je društvo postalo sve nesigurnije, a dojma sam da aktualna vlast s figom u džepu osuđuju ustaštvo, nasilje i govor mržnje.

• Mediji su se uglavnom bavili činjenicom da ste prošle godine u Saboru u vrlo kratkom periodu (čak su se spominjala samo dva sata) mijenjali Predraga Matića te da ste za to vrijeme zaradili šest punih saborskih plaća od oko 16.000 kuna i povlasticu od pola plaće u narednih šest mjeseci. Jeste li, kako ste tada najavili, stipendirali nekog vukovarskog studenta ili studenticu i dali jednokratnu pomoć nekoj od humanitarnih organizacija?

– Žalosti me činjenica da se većina medija bavilo time, a ne sadržajem poruka koje smo poslali s izborne konvencije. Premda sam se višekratno o tome očitovala, ponovno ću odgovoriti: ulaskom u Hrvatski sabor nisam znala koliko ću u njemu boraviti, jer se tada nije znalo hoće li Vladu formirati SDP ili HDZ. U Saboru sam, što je bio i motiv mog ulaska, posebno željela zagovarati obrazovne politike, a najvažnije mi je bilo da se čuje glas mladih i diskriminiranih. Nakon što je postalo jasno da se tadašnji ministar Predrag Matić vraća u saborske klupe, nisam imala zakonsku mogućnost nastaviti svoje prekinuto stručno osposobljavanje te sam postala nezaposlena osoba, što sam, nažalost, i danas. I nije točno da sam u Hrvatskom saboru bila dva sata, već punih mjesec dana. Iskoristila sam to zakonsko pravo, ali bila sam dosljedna i ispunila data obećanja.

Drago mi je da sam imala priliku donirati sredstva socijalnoj samoposluzi u Vukovaru i financijski pomoći socijalno i ekonomski ugroženom studentu iz Vukovara. Ako mi financijske prilike u budućnosti to budu dozvoljavale, nastavit ću pomagati studentice i studente slabijeg imovinskog stanja.

• Rođena ste Vukovarka i tamošnja najmlađa gradska vijećnica. S obzirom na skorašnje lokalne izbore, kako gledate na stanje u tom gradu?

– U Vukovaru, u koji sam se dvaput vraćala: prvi put nakon progonstva, a drugi nakon završenog studija politologije, voljela bih ostati živjeti. Stanje u gradu nije dobro, ali nije ništa lošije nego u ostatku Slavonije: mladi nas napuštaju, gospodarstvo stagnira, članske iskaznice političkih stranaka zamijenile su životopise i nema dugoročno održivog planiranja i upravljanja gradom. Sve se radi ishitreno bez detaljnijih cost-benefit analiza. Trebaju nam proizvodne hale i veća transparentnost u radu Poduzetničkog inkubatora te dodjeli sredstava potpore poduzetnicima. U Vukovaru se mora riješiti pitanje grijanja na plin u stambenim objektima jer je ono zaista veliki problem.

Vukovar mora imati jasnu politiku sjećanja u ime neponavljanja i u ime odavanja počasti svima koji su izgubili ono najvrjednije – ljudske živote, ali grad mora biti usmjeren i na dugotrajan i sveobuhvatan gospodarski i društveni razvoj. Bila bi to najveća počast onima koji su za njega dali svoje živote. Vukovarom lokalna vlast više ne smije vladati, već upravljati. I to odgovorno i dugoročno.

Intervju u cijelosti možete pročitati na portalu Novosti.