Predstavljen poziv na dostavu projektnih prijedlog „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“

U Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, danas je održano svečano predstavljanje Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ u okviru Prioritetne osi 2. „Socijalna uključenost“, Specifičnog cilja 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih zaposlenika, Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Na svečanom predstavljanju novog poziva o društvenom poduzetništvu i objavljenom pozivu govorili su Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za programe Europske unije Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na svečanom predstavljanju novog Poziva sudjelovali su i korisnici bespovratnih sredstava odobrenim na prvom pozivu iz područja društvenog poduzetništva „Poticanje društvenog poduzetništva“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Društveni poduzetnici predstavili su svoje proizvode na prigodnoj izložbi, a o rezultatima njihovih projekata govorili su u prvi put javno predstavljenom dokumentarnom filmu “Društveno poduzetništvo – primjeri dobre prakse”.

Predstavljeni natječaj za društveno poduzetništvo u vrijednosti je od 100 milijuna kuna, financira ga ESF te je nastavak provedbe pilot faze od deset milijuna kuna započete 2016. kojima je financirano 18 projekata iz društvenog poduzetništva.

“Društveno poduzetništvo je puno širi i jači pojam od samo društveno odgovornog poslovanja. To je kapitalizam s ljudskim licem, to su socijalne usluge, projekti koji se bave ekologijom. To su oni poduzetnici koji većinu svoga profita ulažu u neke društvene promjene, poput zapošljavanja osoba s invaliditetom, različitih socijalnih usluga i ekoloških proizvoda”, istaknuo je u svom govoru ministar Pavić.

“Ovo je izuzetno bitan natječaj koji je nastavak jedne uspješne priče koja je krenula od donošenja Strategije razvoja društvenog poduzetništva i raspisanog prvog poziva kada je se samo 10 milijuna kuna uspjele napraviti značajne društvene promjene s projektima društvenog poduzetništva. Ovaj novi poziv je nastavak te priče kroz testirani model, ujedno to je jedan od najvećih natječaja koji će pratiti Nacionalna zaklada koji je dostupan organizacijama civilnoga društva i društvenim poduzetnicima iz Europskog socijalnog fonda – istakao je Luka Bogdan.

Na kraju Bogdan je pozvao sve organizacije civilnoga društva i društvene poduzetnike da se, s obzirom na obimnost i složenost natječajne dokumentacije, obrate regionalnom podružnicama Nacionalne zaklade u Rijeci, Osijeku i Splitu, a u Zagrebu im je na raspolaganju specijalizirani odjel podrške pripremi projekata.

Više informacija o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ možete pronaći OVDJE.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *