Nekategorizirano, Svijet

Djeca usvoje rodne stereotipe do 10. godine života

djeca_crIstraživači su intervjuirali 450 djece u dobi od 10 do 14 godina te njihove roditelje ili skrbnike iz ukupno 15 zemalja, uključujući Nigeriju, Kinu, SAD i Južnu Afriku. U svim kulturama, pokazalo je istraživanje, mlađi adolescenti imali su “rodni oklop” koji ima dalekosežne posljedice povezane s povećanim rizikom od zdravstvenih problema, što je posebno istaknuto kod djevojčica.

– Saznali smo da 10-godišnjaci diljem svijeta imaju nešto zajedničko – rekao je voditelj istraživanja Robert Blum sa Sveučilišta Johns Hopkins.

– Iznenadila nas je univerzalnost mita o tome da su dječaci snažni, samouvjereni i vođe, a djevojčice slabe i manje sposobne, prenosi Vox Feminae.

Jedan od glavnih nalaza je da se dječake i djevojčice uči da vode odvojene živote u ranoj adolescenciji. Roditelji u mnogim kulturama, osobito u zemljama s nižim prihodima, interveniraju kako bi minimalizirali odnose svog djeteta sa suprotnim spolom.

U toj dobi svijet se za djevojčice sužava, dok se za dječake širi. Od djevojčica se očekuje da se ne udaljavaju previše od kuće, dok dječaci slobodno istražuju okolinu bez nadzora.

– To je vrlo problematično, no događa se svugdje, čak i u najliberalnijim društvima –  navodi Blum.

Nije rijetkost da su zbog pritiska tih stereotipa djevojčice izložene većem riziku od napuštanja školovanja, trudnoće i seksualnog nasilja. U nekim zemljama dječaci koji pokušaju izaći iz zadanih okvira dobivaju sankcije. Primjerice, dječaci u Delhiju naveli su da će ih roditelji fizički kazniti ako saznaju da se druže s djevojčicama. Naučeni su da u prisustvu djevojčica neće moći kontrolirati svoje seksualne nagone, objašnjava Blum, a neki od intervjuiranih dječaka čak su izjavili da je zbog tih nagona zlostavljanje djevojčica “prirodno”.