Dušan Kojić: Jedan od mojih najboljih prijatelja je osoba s invaliditetom

Beogradska ‘Disciplina kičme’, zasigurno jedan od najglasnijih i najorginalnijih bendova ovih prostora, još će jednom svojom bukom dobro protresti Zagreb. Epicentar je klub Močvara, povod koncertu je vinilno i CD reizdanje albuma iz njihove londonske faze, a datum održavanja je 7. lipanj. Sve ovo je i više nego dovoljno za razgovor sa basistom i frontmanom Dušanom Kojićem Kojom, s kojim smo popričali o situaciji u bendu nakon preranog odlaska pjevačice Manje Đorđević, radu na novim pjesmama i još ponekim zanimljivostima.

Od prošlog studijskog albuma ‘Opet’ prošlo je 5 godina, pripremate li nešto novo?

– Naravno, u toku ove godine ćemo sigurno objaviti singl.

Što pripremate za koncert u Močvari?

– Osvrt na londonski period, uz nezaobilazne hitove iz ostalih faza grupe.

Kako se na bend odrazio nažalost prerani odlazak Manje Đorđević? Hoće li Manja dobiti nasljednicu na vokalu? Je li postava benda još uvijek bas, bubanj i usna harmonika?

– To je jako bolno i ne bih mogao previše o tome pričati. Zadnjih godinu i pol dana smo nastupali samo kao trio, vjerujući i nadajući se u njeno ozdravljenje. Nažalost, to se nije dogodilo. Nećemo imati zamjenu, to je sigurno.

Hoće li zagrebačka publika na koncertu u Močvari moći kupiti reizdanja vaših londonskih albuma?

– Probat ćemo to organizirati. Izdavač Mascom iz Beograda surađuje s Dancing Bearom iz Zagreba, tako da ćemo nešto smisliti.

Koliko znam, bio si početkom ožujka u publici na zagrebačom koncertu grupe Screaming Females, kako ti se svidio taj bend?

– Screaming Females pratim već neko vrijeme. Gledao sam ih prije dvije godine u New Yorku, a evo sad i u Zagrebu. Marisa Paternoster je jako zanimljiva pojava, ženski anti guitar-hero indie rock usmjerenja s jakim pjesmama.

Koje je tvoje mišljenje o položaju osoba s invaliditetom u Srbiji i općenito u regiji? Kakva je u Srbiji situacija po tom pitanju i što misliš da bi bilo korisno učiniti da bi situacija bila bolja?

– Jedan od mojih najboljih prijatelja je osoba s invaliditetom, te tako imam neki uvid u situaciju, koja nije najsjajnija. Vjerujem i mislim da je potrebno uvijek iznova raditi na poboljšanju položaja ljudi s invaliditetom i odnosu kako države, tako i ostalih prema toj populaciji.

Razgovarao: Marko Baković, In portal

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *