Aktualno, Nekategorizirano

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna

Vizual: Igor Grubić "Velvet Underground", foto: Mare Milin/Dizajn: Dejan Dragosavac Ruta
Vizual: Igor Grubić “Velvet Underground”, foto: Mare Milin/Dizajn: Dejan Dragosavac Ruta

Krećući od pitanja što je izvan norme, projekt Ekstravagantna tijela se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog – bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.

Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile dosadašnja izdanja ovog međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.

Nadolazeće, četvrto izdanje festivala fokusira se na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja.

Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.

Međunarodna izložba održat će se u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Zagreb/HR od 18. do 25. studenog 2016., dok će se program performansa organiziran u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda održati 20. i 21. studenog 2016. u Domu omladine Beograda (Beograd/RS).

Na festivalu će gostovati i izlagati renomirani hrvatski, regionalni i strani umjetnici i performeri poputCritical Art Ensemble-a, Richarda DeDomenicija, Karen Finley, Igora Grubića, Lynn Hershman Leeson, Maria Kovača, Stahla Stenslie-a, Zorana Todorovića, Zhu Yu-a i mnogih drugih.