EHO, Nekategorizirano

Europski romski institut za kulturu i umjetnost

romi_crOtvorenje Europskog romskog instituta za kulturu i umjetnost (ERIAC) održano je 8. lipnja 2017. u Berlinu.

Na svečanosti su govorili Thorbjørn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe;  Michael Roth državni ministar europskih poslova u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke; George Soros, predsjedavajući Fondacije „Otvoreno društvo; Željko Jovanović, predsjedavajući Odbora ERIAC-a; Timea Junghaus, direktorica ERIAC-a, povjesničarka umjetnosti i kustosica; Sead Kazanxhiu, umjetnik, mladi romski aktivist; Dijana Pavlović, predsjedavajuća Alijanse za Europski romski institut za kulturu i umjetnost; Romani Rose, predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Sinta i Roma, prenosi portal Romi.hr.

Povodom otvorenja ove institucije Željko Jovanović je izjavio:

– Ovaj Institut će pripadati Romima. To će biti ostavština koju će naslijediti sljedeće generacije Roma.

Na svečanosti je govorio i George Soros:

– Uspješni Romi se suočavaju s predrasudama i skrivaju svoj etnički identitet; stereotipi ostaju nepromijenjeni. Ponositi se romskim identitetom i imati snažno samopouzdanje, to su dvije stvari kojima se može prevladati duboko ukorijenjen rasizam. Europski romski institut za kulturu i umjetnost će pomoći u suzbijanju negativnih stavova prema Romima i to će biti svojevrsna akademija unutar koje će romski vizualni umjetnici, performeri, pisci, lingvisti, povjesničari, medijski stručnjaci i drugi davati svoj doprinos očuvanju, ponovnoj izgradnji i daljnjem razvoju romske kulture i identiteta. Želim ERIAC-u veliki uspjeh.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland je između ostalog rekao kako je „pokretanje ERIAC-a vrlo značajan trenutak“ te dodao da moramo nastaviti raditi na borbi protiv diskriminacije Roma, ali istodobno trebamo prepoznati doprinos Roma u stvaranju europske kulture.