Aktualno, Nekategorizirano

Festival Perforacije: Noć performansa u Rijeci

Na slici instalacija "Radni stol" belgijsko–novozelandske umjetnice Kate McIntosh. foto HINA/Perforacije
Na slici instalacija “Radni stol” belgijsko–novozelandske umjetnice Kate McIntosh. foto HINA/Perforacije

Jubilarno, deseto izdanje festivala Perforacije, koje je počelo ovoga tjedna i održava se u sedam gradova diljem Hrvatske skoro do polovice kolovoza, 19. lipnja nastavlja se programom Noć performansa u Rijeci, prenosi Hina.

Karen Nielsen iz Danske izvest će na prostoru Filodrammatice djelo “Party Conversation”, koje se temelji na rukopisu za promjenjivi broj izvođača kojeg je napisala Karen Nhea tijekom svog boravka u Zagrebu. Pozvala je četvoricu kolega, likovnih umjetnika koji su tada živjeli i radili u Zagrebu, kako bi radili na tekstu, naučili ga napamet, recitirali ga i izveli zajedno s njom.

Tekst će izvesti Petra Drevenšek, Dora Fodor, Teuta Gatolin, Tara Ivanišević i Karen Nhea.

Hrvatska autorica Luana Lojić predstavlja se radom “Fonoteka nečujnog: Zvuk H”, koji označava početak skupljanja, sintetiziranja i materijaliziranja nečujnih zvukova.

Djelo tematizira kako čuti kemijski element vodik (H) – od pokusa vidljivosti do zvuka spektralnih linija atoma vodika, a performativna instalacija posvećena je istraživanju njegova postojanja te je prvi korak serije zvukova koje se bave ozvučavanjem formula, elemenata, čestica, pokreta i ideja.

Rad je nastao u suradnji s Anom Kontrec s Matematičkog odsjeka te Tomislavom Smolčićem, uz mentorstvo profesora Dalibora Paara s Fizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.

Još jedna umjetnica iz Hrvatske, Nikolina Butorac, najavila je da u performansu “Iza crvenog” materijalizira svoju ukočenost pred okolinom i društvom, koje je uglavnom indiferentno prema suvremenim kreativnim izričajima.

“Sram dolazi od pokušaja da se predstavim nekome i kažem mu što radim. Sram i prema činjenici što vrlo teško nalazim poslove u struci. U ovom radu stvaram artefakte srama i boli, otiskujući vlastitom krvlju sve ono što čini moj identitet – stvari na meni i u mojoj torbi kao što su osobna iskaznica, indeks, radna knjižica, zdravstvene iskaznice, kondom, iskaznica HDLU-a, onoliko kuna koliko imam u novčaniku, hrana koju nosim u torbi”, objasnila je.

Program Perforacija u Rijeci dio je djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti, uz podršku zaklade Kultura Nova. Program se provodi u partnerstvu s udrugom Prostor Plus. Deseto izdanje Perforacija posvećeno je istraživanju vlastitih granica i pitanju na koje se sve načine festival može dodatno otvoriti.

Nakon Dubrovnika i Rijeke, festival nastavlja s izvedbama u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Koprivnici, a završava 13. kolovoza. Kustosica ovogodišnjih Perforacija je Karla Horvat Crnogaj.

Organizator festivala je Domino, nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama.