Hrvatska, Nekategorizirano

GALERIJA: Uručeni ugovori o dodjeli sredstava za potporu razvoja javno-civilnog partnerstva u kulturi

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/

– Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uručila je u ponedjeljak u Zagrebu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava projektima ocijenjenim najboljima u sklopu poziva ‘Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi’, istaknuvši pritom kako je ulaganje u razvoj društveno-kulturnih centara temeljenih na oblicima javno-civilnog partnerstva ključni dio procesa razvoja kulturno-umjetničkih sadržaja i jačanja sudjelovanja građana u životu lokalne zajednice, prenosi Hina

Na svečanosti upriličenoj u Muzeju Mimari, ministrica je istaknula kako je fokus javnog poziva bio na podupiranju jednog novog oblika organiziranja u području kulture i novih oblika djelovanja, temeljenog na povezivanju različitih aktera kulture, civilnog društva i lokalne zajednice.

“To veliko bogatstvo koje imamo s jedne strane, kroz različite civilne inicijative i izvaninstitucionalni rad koji se događa i u području profesionalnog umjetničkog djelovanja i u području amaterizma, a onda i u svim različitim aspektima gdje oni koji djeluju u području kulture ispunjavaju i neke socijalne usluge, stavljen je komplementarno, kao jedan resurs, zajedno s onime što imaju lokalne samouprave, što imamo u smislu neke kulturne infrastrukture kojom se, uvjetno rečeno, nije možda na najbolji način upravljalo”, rekla je Obuljen Koržinek.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” provodi se u sklopu Prioritetne osi 4 ‘Dobro upravljanje’ Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., rekla je, a usmjeren je na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora.

Ministrica je istaknula kako je, nakon poziva ‘Umjetnost i kultura za mlade’, u sklopu kojeg je ugovoreno projekata u iznosu od 18 milijuna kuna, te poziva ‘Umjetnost i kultura 54+’, ukupnog iznosa 20 milijuna kuna, riječ o trećemu, ujedno i najvećem pozivu Ministarstva kulture u posljednjih godinu dana. Poziv je izazvao velik interes potencijalnih prijavitelja te je pristiglo 219 projektnih prijedloga od kojih je za financiranje odabrano njih 34.

Napomenula je kako su projekti prepoznati u tom javnom pozivu i natječaju u velikoj mjeri razvijeni kroz sustav Zaklade Kultura nova Ministarstva kulture, koja je dala inicijalna sredstva, znanje i istraživačke kapacitete da bi se taj javni poziv mogao realizirati.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru poziva iznosi 50 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture iz proračuna.

“Kroz ovaj natječaj koji ja, bez obzira što se radi o 50 milijuna kuna, dosta gledam kao još jedan pilot za budućnost našeg kulturnog razvoja, željeli smo dati potporu onima koji prepoznaju kako se ta dva resursa mogu zajedno staviti u funkciju, i koji su prepoznali na koji se način kroz takve nove oblike javno-civilnog partnerstva može pridonijeti ne samo decentraliziranom i ravnomjernijem kulturnom razvoju, nego i otvaranju prostora za sve one nastajuće civilne inicijative u brojnim različitim područjima kulture i umjetnosti”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Zahvalila je ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću i zamjeniku upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luki Bogdanu na podršci i suradnji tijekom pripreme i provedbe poziva.

Svim uspješnim prijaviteljima, sada korisnicima bespovratnih sredstava, poželjela je uspješnu provedbu projekata, a posebno je čestitala onim dobitnicima koji dolaze iz manjih sredina, među kojima je, kako je rekla, čak i jedan otok, jer, iako su projekti “relativno dobro geografski disperzirani, kao i u prethodnim natječajima, pokazao se, međutim, puno veći kapacitet u većim gradovima da pripreme tako kompleksne projekte”.

“Taj transfer znanja kako bismo u sljedećim generacijama natječaja dobro pokrili i veće i manje sredine, mora biti jedan zalog i nas u Ministarstvu kulture i naših partnera, i svih vas koji ćete kroz svoje aktivnosti uključivati i one partnere i dionike koji dolaze iz nekih manjih sredina”, poručila je.

Nositelji projekata kojima su dodijeljena bespovratna sredstva su Platforma Doma mladih, Savez udruga Kaoperativa, Savez udruga Operacija grad, Udruga Drugo More, Savez udruga Rojca, Udruga Domino, Fantastično dobra institucija – Fade In, Labin Art Express XXI, Platforma za društveni centar Čakovec, Općina Svetvinčenat, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić, Hrvatsko dizajnersko društvo, Grad Skradin, Art radionica Lazareti, Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, Forum udruga nezavisne kulture FUNK, Udruga za umjetnost i kulturu U pokretu, Savez udruga Klubtura, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Muzej grada Šibenika, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, Šoltanski glazbeni zbor „OLINTA“ – Grohote, Pučko otvoreno učilište Krapina, Pučko otvoreno učilište Kutina, Savez PlatFORma Hvar, Udruga Lastin rep i Javna ustanova Hrvatski dom Vukovar.

Korisnicima su čestitali i poželjeli uspješnu provedbu projekata i ministar Marko Pavić, te zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Na “programu podrške kojim se kultura zaista nastoji smjestiti u centar društvenog života” u ime uspješnih primatelja zahvalio je Davor Mišković iz Udruge Drugo more. “To je jedan proces koji već traje niz godina, u koji smo mnogi od nas aktivno uključeni, a sada je vrijeme da krenemo formirati organizacijske oblike, programski sadržaj koji će zaista kulturu smjestiti u lokalnu zajednicu na način da i lokalna zajednica oblikuje nove prostore kulture”, poručio je.

Odluka o financiranju