Ginekolozi i pedijatri: Zaštitite i unaprijedite pravo na izbor

Konferenciju je organizirao hrvatski Centar za građansku hrabrost

Konferenciju je organizirao hrvatski Centar za građansku hrabrost

Zakon o pobačaju iz 1978. kvalitetan je, ali ga se može unaprijediti u korist žena, a pravo na priziv savjesti u medicini treba zabraniti, kazali su ginekolozi i pedijatri iz Inicijative za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini na dvodnevnoj Prvoj hrvatskoj humanističkoj konferenciji, koja je 14. i 15. listopada održana u Zagrebu.

Ugledni zagrebački ginekolozi Jasenka Grujić i Dubravko Lepušić te pedijatrica Gorjana Gjurić govorili su na prvome od ukupno četiri tematska konferencijska razgovora. Naglašavajući kako “život počinje sposobnošću preživljavanja izvan tijela majke”, Jasenka Grujić iznijela je znanstvene argumente za tu tvrdnju, ističući kako je “glupost” tvrditi da fetus osjeća bol. Grujić kaže kako se valja oduprijeti “uzdizanju ploda na razinu subjekta s punim ljudskim pravima, koji je u vlasništvu boga”.

Dubravko Lepušić smatra da bi u medicini trebalo zabraniti priziv savjesti, “jer je nedopustivo privatni pogled na svijet pretpostavljati pravu pacijenta”. Trenutno, rekao je, šest od 28 bolnica u Hrvatskoj uskraćuje pobačaj jer ga liječnici odbijaju provoditi. Curenje informacija o pobačajima iz vukovarske bolnice Lepušić je nazvao kaznenim djelom koje tako treba i tretirati, te upozorio na lažne internetske “Klinike za pobačaje” koje, šireći zastrašujuće dezinformacije, provode “teror nad ženama”.

Pedijatrica Gorjana Gjurić ustvrdila je kako ultrakonzervativni krugovi nastoje afirmirati koncept po kojemu je “fetus gospodar žene te da ima jednaka veća prava od žene same”. To troje znanstvenika uključeni su u Inicijativu za reguliranje priziva savjesti u medicini, te ističu kako bi u raspravu Ustavnoga suda o Zakonu o pobačaju trebalo uključiti znanstvenike i sekularnu javnost, a muškarce pozivaju da se zauzmu za prava žena.

Prvu hrvatsku humanističku konferenciju organizirao je hrvatski Centar za građansku hrabrost osnovan prije pet godina. Na skupu, koji je održan u Europskome domu u Zagrebu, sa sekularnog i humanističkog stajališta raspravljalo se o fundamentalističkim pokretima, građanskoj hrabrosti, pravima žena, feminizmu i humanističkoj etici.

“Religijske slobode ne smiju ugrožavati i relativizirati druga ljudska prava i temeljni princip jednakosti svih ljudi, odnosno ravnopravnost spolova”, poručuju organizatori konferencije.

Na skupu gostuju aktivisti, filozofi i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, BiH, Irana, Velike Britanije, Švicarske i Njemačke. U subotu, 15. listopada predavanje je održao britanski filozof Anthony Clifford Grayling, dekan londonskoga New college of the humanities. Razgovor s Graylingom vodio je hrvatski filozof Pavel Gregorić.

Izvor: Novi list

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *