Nekategorizirano, Stajališta

Gong: Oporba ima pravo izabrati člana Državnog izbornog povjerenstva

FAH

– Iz Gonga su u četvrtak upozorili kako vladajući HDZ na početku izborne kampanje pokušava nametnuti svoju kandidatkinju za prazna mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i time preuzeti mjesto koje prema Zakonu o DIP-u pripada oporbi.

Gong je pozvao HDZ da poštuje pravo oporbe na tri predstavnika na temelju zakona koji eksplicitno navodi da se potpredsjednike i članove DIP-a bira u skladu sa stranačkim sastavom Hrvatskoga sabora u trenutku izbora.

S obzirom na to da su u ovom trenutku u DIP-u već tri člana iz kvote vladajućih, jasno je da se preostalo mjesto treba prepustiti oporbi, poručuju iz Gonga te pozivaju da se konkretna situacija riješi tako da se oporbi da pravo prijedloga kako bi u trenutačnoj situaciji sastav DIP-a odražavao sastav parlamenta, što je, napominju, bolje za legitimitet ovih europskih izbora.

DIP nije mjerodavan samo za provedbu izbora, nego i za nadzor financiranja političkih stranaka i izbornih kampanja. Posezanje za mjestom koje bi trebalo pripadati oporbi može se tumačiti kao još jedan HDZ-ov udar na neovisne institucije, i to na samom početku izborne kampanje, što stvara sumnju u integritet izbornog procesa.

Gong se godinama zauzima da se u DIP izaberu nestranačke osobe te da se prije toga javno predstave i ispitaju predloženi kandidati, kao što je praksa prilikom izbora sudaca Ustavnog suda i Pravobranitelja.

Mjesto u ključnom tijelu za provođenje izbora prazno je već mjesec dana pa, osim narušavanja ravnoteže, zabrinjava zakašnjela reakcija vladajućih koji su DIP doveli u situaciju da organizira izbore bez jednog člana, stoji u priopćenju Gonga.

U Gongu podsjećaju i da se članovi DIP-a biraju na mandat od osam godina, a ne za svake izbore posebno, te smatraju da bi bilo dobro razmisliti o promjeni modela izbora kako se takve situacije ne bi ponavljale.