Aktivizam, Nekategorizirano

Hrvatskoj za 8. mart prva društvena igra o doprinosu žena društvu

Karte iz drustvene igre Strasne zeneUmjesto cvijeća, ove godine za Dan žena poklonite „Strašne žene“, prvu hrvatsku društvenu igru koja slavi doprinos žena društvu. Igru koju je osmislila zagrebačka udruga K-zona možete nabaviti putem crowdfunding kampanje kojom se osigurava tisak njenih prvih 1000 primjeraka, a kojom je već u prva 2 dana trajanja prikupljeno čak 40% od ukupnog potrebnog iznosa. Igra „Strašne žene“ igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su dale izniman doprinos u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti, a među kojima su i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka, priopćeno je iz udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona.

Igra „Strašne žene“ na zabavan način teme rodne ravnopravnosti “spušta” s razine političkih floskula u svakodnevni život. Tako ženama, djevojkama i djevojčicama čini vidljivima postignuća žena koje mogu biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja.

„Kao što dječaci u medijima i u širem javnom prostoru, filmovima i knjigama imaju sveprisutne muške uzore, nužno je da i djevojčice u svom odrastanju imaju vidljive istaknute žene koje ih mogu inspirirati.

Karte iz društvene igre Strašne žene (2)Svaki put kad djevojčica uzme slikovnicu ili knjigu u kojoj nema bitnih ženskih likova, dobiva suptilnu poruku da su žene, pa tako i ona – manje bitne i manje važne”, izjavila je Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica K-zone.

Igra je realizirana u suradnji s osam domaćih ilustratorica (Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović), koje su ilustrirale portrete „Strašnih žena” na kartama, te spisateljem i programerom Želimirom Perišem.

Pravila igre su vrlo jednostavna pa „Strašne žene” mogu igrati i najmlađi, od 5 godina nadalje, a zbog svoje edukativne komponente pogodna je za korištenje u nastavi ili na radionicama.

Udruga K-zona, koja je osmislila igru, u javnosti je najpoznatija po nezavisnom mediju VoxFeminae.net i Vox Feminae festivalu, kroz koje već 12 godina sudjeluje u promicanju ideja i postignuća pojedinki, pojedinaca i inicijativa na poljima rodne ravnopravnosti, društvene pravednosti i nezavisne kulture. Igra je dobila ime upravo po jednoj od najčitanijih sekcija na VoxFeminae.net – Strašne žene – u kojoj donose biografske tekstove o ženama koje su svojim postignućima dale važan doprinos društvu.

“Ova društvena igra prvi je proizvod budućeg društvenog poduzeća koje će u suradnji s umjetnicama, aktivistkinjama, teoretičarkama i Strasne zeneznanstvenicama, kao i inicijativama iz cijelog svijeta, razvijati nove proizvode koje osvještavaju društvo o rodnoj ravnopravnosti istovremeno potičući poduzetništvo i kulturno-umjetničku produkciju žena”, izjavila je izvršna direktorica K-zone Gabrijela Ivanov.

Nabavite svoj primjerak ove zabavne i edukativne igre, koja je trenutno dostupna jedino putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo, do 26. ožujka.