Aktivizam, Nekategorizirano

Humanitarna nogometna utakmica između HNK Vukovar 1991 i HNK “Mitnica”

tekmaPovodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije te uz potporu Grada Vukovara, organizira humanitarnu nogometnu utakmicu između HNK Vukovar 1991 i HNK “Mitnica” u spomen na sve žene žrtve nasilja, a s ciljem podizanja javne svijesti o samom problemu.

Naime, prema podacima MUP-a, od 2012. do 2016., u Hrvatskoj su 72 žene ubili njihovi muževi, bivši muževi, partneri, bivši partneri ili druge bliske muške osobe. Femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava, svakih 15 minuta jedna žena je zlostavljana, a svaka treća doživi ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu. Samo jedna od 15 do 20 žena prijavi silovanje. To su tek neki od problema s kojima se žene susreću, a na koje želimo skrenuti pažnju ovim događanjem.

Utakmica će se održati u Vukovaru, 19. rujna u 16:30h, na stadionu HNK “Mitnica”. Ulaz je besplatan za sve zainteresirane građane/ke, a prikupljat će se dobrovoljni prilozi namijenjeni radu Sigurne kuće Vukovarsko – srijemske županije. (B.a.b.e.)