Nekategorizirano, Stajališta

HURS: Čime će nas opet Ustavni sud učvrstiti u stavu da je ovakav nedorastao važnoj ulozi koju obavlja

Na slici zgrada Ustavnog suda u Zagrebu. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ocijenila je u srijedu da je Ustavni sud odlukom o ustavnosti valutne klauzule doprinio argumentima za ukidanje Suda ili otklanjanje utjecaja politike od izbora sudaca.

“Zahvaljujemo Ustavnom sudu Republike Hrvatske na brzini odlučivanja o ustavnosti valutne klauzule, kao i na očitovanoj ustrajnosti u zaštiti nacionalne valute”, ironično je poručio HURS u priopćenju, podsjećajući da su još u siječnju 2011. podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obveznim odnosima o valutnoj klauzuli, potaknuti eskalacijom problema nepoštenih kredita.

O tome su u međuvremenu, navodi sindikat, napisani traktati, pravosuđe se na svim razinama ponešto očitovalo, a Ustavni sud, u svom tempu, nakon nekoliko rotacija u momčadi, donosi svoj vrijedni doprinos očuvanju pravne sigurnosti.

Za takav tempo rada radnici, iz čijih se poreza financiraju njihovi benefiti i luksuz, u pravilu brzo dobiju otkaz, ako poslodavac u međuvremenu ne propadne zbog loše produktivnosti, priopćio je HURS, ocjenjujući da Ustavni sud time doprinosi argumentima kojima su se vodili tražeći njegovo ukidanje, odnosno maksimalno otklanjanje utjecaja politike od izbora sudaca.

Za HURS reforma načina izbora sudaca Ustavnog suda nema alternative, želi li se unaprijediti pravnu sigurnost, koja je uvijek visoko na listi strukturnih problema Hrvatske. “Što je najgore, samo čekamo čime će nas opet učvrstiti u stavu da je ovakav Ustavni sud nedorastao jako važnoj ulozi koju obavlja”, poručuje sindikat.

Ustavni sud u utorak je zaključio da je valutna klauzula, kako je opisuje Zakon o obveznim odnosima, ustavna, ali je djelomično prihvatio tužbu udruge Protošač te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u “švicarcima”, i to za sve banke.