Intervjui, Nekategorizirano

INTERVJU Jelena Gordana Zloić: Razvijamo on-line modul davanja

Civilno društvo ima sve veći utjecaj na način funkcioniranja društva. U demokratskim zemljama, ovaj sektor je ključna poluga društva koja svojim idejama daje poticaj ali i nudi ruku suradnje privatnom i javnom sektoru, te lokalnim i državnim vlastima u rješavanju različitih izazova i poteškoća.

Unutar tog sektora djeluju zaklade za razvoj lokalnih zajednica kao poveznica, mjesto susreta različitih interesa ali i prostor za realizaciju različitih ideja.

One omogućavaju kombiniranje raspoloživih resursa i omogućavanju suradnju u cilju rješenja problema zajednice, ističe Jelena-Gordana Zloić voditeljica Odjela za ugovaranje i dodjelu financijskih potpora u Zakladi Slagalica.

Razgovaramo s njom vezano uz najnoviji IPA 2012 projekt koji provodi Zaklada Slagalica u suradnji s partnerskim udrugama Odraz iz Zagreba i P.G.D.I. iz Belog Manastira pod nazivom „Povjerenje u lokalnu filantropiju“. Naime, ovaj europski projekt se provodi financijskom potporom Europske unije, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je započeo u listopadu 2015. godine i u ovoj fazi u tijeku su pripreme za početak provođenja prvog nacionalnog istraživanja o individualnom i korporativnom davanju u Hrvatskoj te pripreme za uspostavu online platforme davanja koja će omogućiti izravnu podršku građana inicijativama lokalnih organizacija civilnoga društva.

Zašto je važno provesti nacionalno istraživanje o kulturi individualnog i korporativnog davanja u Republici Hrvatskoj?

Hrvatska je jedina zemlja na širem području Balkana koja nema relevantne podatke o praksi davanja, bilo na individualnoj, bilo na korporativnoj razini. Naime, svjedoci smo da i građani i tvrtke daju – to se vidjelo na primjeru poplava u Slavoniji te u ovoj migrantskoj krizi koja je pogodila cijelu Europu. No, točnih i usporedivih podataka o razini davanja, tipovima donacija, učestalosti i razlozima za davanje – nema.

I ako želimo usporediti trendove davanja u Hrvatskoj s onima iz zemalja u našem susjedstvu koje redovito provode ovakva istraživanja, mi to nećemo moći iz razloga što do sada ovakav tip istraživanja u Hrvatskoj nije proveden.

Što će se i kada dobiti ovim istraživanjem?

Istraživanjem će se dobiti podaci o trendovima i praksama davanja, te ujedno o potencijalima i poteškoćama u davanju.

Istraživanjem će se također, ukazati na postojeće primjere dobre prakse koje će dati smjernice organizacijama civilnoga društva u razvoju njihovih strategija prema donatorima, a donatorima spoznaja o mogućnostima davanja koja znače investiciju u razvoj lokalne zajednice.

Budući da je za istraživanje ovakvog tipa potrebno najmanje 6 – 8 mjeseci provedbe i analize prikupljanih podataka, očekujemo da ćemo prve podatke imati do kraja ove godine.

Najavili ste i početak aktivnosti vezano uz online modula za davanje – što to točno znači?

Online platforma ili modul davanja je inovativni alat koji omogućava jednostavno doniranje klikom miša.

Cilj uspostave ovog modula jest pomoći lokalnim, malim udrugama i organizacijama civilnoga društva alternativne načine prikupljanja sredstava za svoje lokalne aktivnosti putem motiviranja građana na individualno doniranje.

Imajući u vidu da male udruge imaju često poteškoća u prikupljanju sredstava za provođenje ili završavanje svojih inicijativa, putem ove platforme oni će moći prijaviti akciju, motivirati svoje sugrađane na davanje i prikupiti potrebna sredstva.

Tko i kako će moći sudjelovati i koristiti modul?

Svojim inicijativama i prijedlozima za akciju na online doniralici će se moći prijaviti udruge i javne ustanove sa područja pet slavonskih županija koje pokriva Zaklada Slagalica. Na žalost, svi će morati sačekati da doniralica počne raditi u praksi, što će se dogoditi tek ujesen.

Tri inicijative će biti odabrane i „podignute“ na stranici Zaklade Slagalica. Građani će onda, jednostavnim pretraživanjem moći pročitati ponešto o svakoj inicijativi te odlučiti kome će dati – jednostavnim klikanjem miša.

Plaćanje će se provoditi putem kartica, a bit će sigurnosno zaštićeno. Ovim putem nadamo se motivirati zajednice na davanje koje je investicija u njihovu, bolju, lokalnu budućnost.

Čemu će, u konačnici, poslužiti ovaj projekt?

Ovaj projekt će pokušati odgovoriti na nekoliko ključnih izazova na području filantropije u našem društvu: nedostatak organizirane filantropije na lokalnoj razini, nedovoljni kapaciteti organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje u promociji filantropije, nedostatak podataka o strukturi donatora i praksi davanja na nacionalnoj razini, ali i nedostatak vidljivosti filantropskih aktivnosti. Jer filantropija je više od dobre namjere: ona je investicija, odgovorno davanje i odgovorno djelovanje za zajedničko dobro.

Gradimir Đukarić