Izložba #NEovisne: napisati sebe

Udruga za pomoć ovisnicima „Vida“ u sklopu Festivala europske kratke priče u Book caffeu Dnevni boravak, srijeda 5. lipnja od 18:00 sati, otvara izložbu #NEovisne: napisati sebe – interdisciplinarni spoj užitka u likovnom izričaju, ispijanja petnaeste kave u danu i otvaranja duše papiru.

Udruga „Vida“ je početkom godine otvorila poziv za sve žene, a posebice žene koje su se nosile ili se još uvijek nose s problemom ovisnosti, bilo osobnim ili u obitelji, za dostavu kratkih priča, svjedočanstava i izjava, crtica iz dnevnika, fotografija, poezije i ostalih kreativnih radova koji govore o njihovu problemu i borbi – uspjesima i padovima, gubicima i naučenim lekcijama.

Zadatak je bio „napisati sebe“, kao što je 1975. godine kao cilj ženskog pisma postavila feministkinja Helen Cixous u eseju „Meduzin smijeh“, objašnjavajući kako je žena otrgnuta od pisanja jednako nasilno kao i od svog tijela. Upravo je ovisnicama potreban prostor za formiranje vlastite priče, kao i mogućnost pomirenja s tijelom kojeg su zapostavile. Dio radova koji će biti izloženi u srijedu proizlazi upravo iz slike tijela naših korisnica, a nastali su u suradnji s art-terapeutkinjom za metodu fraktalnog crteža, Sašom Uljančić. Drugi dio izložbe bit će interaktivan, a omogućit će širem građanstvu da napiše vlastita iskustva ovisničkog ponašanja (hrana, tehnologija, seks…) nadahnuta poznatim književnim klasicima. O čemu je ovisila Ana Karenjina i koji lik je ovisan o kolekcionarstvu u Harryju Potteru saznajte u uvodnim tekstovima knjiga čije je korice oslikala Nika Krajnović, volonterka Udruge i mlada umjetnica koja je sudjelovala u izradi prvog queer murala u Rijeci. Pročitajte priče koje su nam žene slale proteklih pola godine te nadopišite svoju!

Projekt „Vox Corpore“ – promicanje zdravlja i zdravih stilova života žena s osobnim ili problemima ovisnosti u obitelji, financira Upravni odbor za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *