Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja u Galeriju Kortil u Rijeci

Foto: Fade In

Udruga Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar iz Darde pozivaju na otvorenje izložbe Priče Roma, koje će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja u 19.00 sati u Galeriji Kortil u Rijeci, najavili su u priopćenju koje prenosimo.

Uz otvorenje izložbe i prigodne govore, predstavit ćemo Muzej osobne povijesti Roma, projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade te najaviti otvaranje Muzeja osobnih priča.

Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba, koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.

Iznimno nam je zadovoljstvo najaviti i naš sljedeći korak, otvaranje Muzeja osobnih priča, proizašao iz partnerstva s Nansen dijalog centrom iz Osijeka te drugim partnerima i suradnicima iz Osijeka. Muzej osobnih priča djelovat će kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina, koje u njemu žive.

Izložba Priče Roma bit će ujedno i prvi postav Muzeja osobnih priča koji će zaživjeti unutar Društveno-kulturnog centra Stara pekara, koji će nam ustupiti Grad Osijek. Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta Osijeka i regije s tendencijom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj i turističkoj mapi grada Osijeka.

Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *