Nekategorizirano, Stajališta

Jačati ulogu žena u industrijama radi suzbijanja siromaštva

zene_crNakon što je odabran za drugi mandat na toj funkciji, Li Yong je kazao kako će tijekom sljedeće četiri godine jačanje uloge žena biti prioritet UNIDO-a (UN Industrial Development Agency), agencije koja nadgleda oko 860 projekata usmjerenih na poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje siromaštva.

Podaci pokazuju da je u radnu snagu aktivno uključena tek polovica ženske svjetske populacije, u usporedbi sa 75 posto muške populacije; da se žene rjeđe nalaze na vodećim pozicijama, te da u prosjeku zarađuju 60 do 75 posto manje nego muškarci, prenosi Hina.

Studije, međutim, opetovano ukazuju na to da veći broj zaposlenih žena pridonosi ubrzanju gospodarskog rasta, kao i to da žene ulažu veći dio svojih prihoda u obitelj kako bi pružajući djeci bolje obrazovanje pridonijele izlasku iz siromaštva.

– Moramo u svojim projektima gledati kako pomoći jačanju uloge žena i stvaranju radnih mjesta – kazao je Li u razgovoru za agenciju Reuters na 17. Općoj konferenciji UNIDO-a, koja se održava u Beču od 27. studenoga do 1. prosinca.

– Mnogi su projekti, poput onih u agroindustriji, vezani uz jačanje pozicije žena, a dio je naših evaluacija razmotriti konkretne mjere koje tome pridonose – dodao je Li, bivši kineski doministar financija koji je tijekom svojeg prvog mandata na čelu UNIDO-a uspio reetablirati tu agenciju kao ključnu organizaciju unutar sustava UN-a, s misijom poticanja industrije kao generatora radnih mjesta, jačanja prosperiteta i suzbijanja siromaštva.