Nekategorizirano, Rad udruga

Karlovačke udruge već drugu godinu “upravljaju” Zvijezdom

Uskoro radionica "Nadgledanje politike i procesa donošenja odluka na lokalnoj razini"
Uskoro radionica “Nadgledanje politike i procesa donošenja odluka na lokalnoj razini”

Partnerstvom do dobrog upravljanja, naziv je projekta kojega je provodila Udruga za društveni razvoj Karlovac – KA-MATRIX zajedno s partnerima, Udrugom za razvoj građanske i političke kulture “Polka” Karlovac te Gradom Karlovcem.

Projekt je bio usmjeren na revitaliziranje, odnosno transparetno i održivao upravljanje povijesno kulturnom baštinom – Zvijezdom.

Edukacijama, radionicama, aktivnim uključivanjem građana te drugim aktivnostima željelo se ojačati ulogu lokalnih udruga u društvenom razvoju i to kroz ostvarivanje javno-civilnog partnerstva.

Udruge ne samo da su u tome uspjele, nego rezultate stečene ovim projektom, koriste i u realizaciji njihova nova projekta – Star Voice “Karlovac public & civil partnership for citizens participation and increased transparency for the revitalisation of the old town centre Zvijezda”.

– Projekt Star Voice provodi udruga KA-MATRIX u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Udrugom Polka, Gradom Karlovcom i Veleučilištem Karlovac te u suradnji sa Stanford University. Cilj projekta je jačanje društvenih kapaciteta za bolju učinkovitost, transparentnost i sudjelovanje civilnog društva u upravljanju Zvijezdom. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske – pojašnjava Manuela Kasunić iz KA-MATRIX-a.

Kasunić ističe kako je upravo jedno od bitnijih iskustva bilo upravo iskustvo s parterima na projektu koji dolaze iz civilnog i javnog sektora.
– Vidjeli smo na koji se način odvija međusobna suradnja što nam je pomoglo i što će pomoći prilikom apliciranja na buduće natječaje i omjerom podjele poslova – zaključila je.

Ove su godine, u sklopu novoga projekta organizirali niz aktivnosti. Neke od svibanjskih je bila aktivnost uređenja dvorišta u društveno kulturnom centru MUZA – Mala urbana zajednica koja je smještena u Zvijezdi, predavanje “Strategija Zvijezde – živo slovo na papiru, a u ponedjeljak, 13. lipnja održat će se radionica jačanja kapaciteta s temom “Nadgledanje politike i procesa donošenja odluka na lokalnoj razini“ o čemu više možete pogledati OVDJE.

Maja Celing Celić