Hrvatska, Nekategorizirano

Književni natječaj „Klimatska fikcija“

natjecaj_crU zadnje vrijeme nam svima postupno postaje jasno da scenariji “kraja svijeta”, iznenadnih globalnih katastrofa i sveopće kataklizme koje radikalno mijenjaju narav  budućnosti nisu više samo holivudski klišeji, već znanstveno utemeljena činjenica. Iz dana u dan sve više stručnih studija svijetu daju do znanja da globalna temperatura raste, od čega najnovija obznanjuje da bi njezin porast do 2100. godine mogao biti negdje između 4.7 °C to 7.3 °C, što bi za planet i sve njegove podstanare bilo pogubno.

Već dosadašnji globalni porast temperature od 1 °C, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, za posljedicu ima nepredvidive vremenske uvjete, suše i poplave. Otapanje polarnog leda uzrokuje porast razine oceana i mora, što dugoročno prijeti većini gradova, sela i naselja na svjetskim obalnim područjima. Osim toga, porast globalne temperature ima direktan utjecaj na poljoprivredu i proizvodnju hrane, na biljne i životinjske vrste, dosad prilagođene drukčijim uvjetima, na samo ljudsko zdravlje pa i na globalne prevrate, migracije i zaoštravanje međunarodnih odnosa.

Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To u Zelenoj akciji žele čuti od vas.

Zelena akcija poziva da podijelite svoje vizije budućnosti kroz ovaj natječaj. Natječaj je otvoren od 13. 12. 2016. do 22. 1. 2017., a uvjete natječaja možete pronaći OVDJE.