Aktualno, Nekategorizirano

Koncert najave 12. Vox Feminae Festivala: Down the Rabbit Hole u CeKaTe-u

foto Matthias KnodelUsusret 12. Vox Feminae Festivalu, Prostor rodne i medijske kulture K-zona predstavlja zagrebačkoj publici glazbeni kolektiv Down the Rabbit Hole uz izvedbu “Vibrancy”, koja će se održati 29. rujna 2018. u CeKaTe-u (Park Stara Trešnjevka 1) s početkom u 20 sati. Ulaz na koncert je besplatan.

Glazbeni kolektiv Down the Rabbit Hole donosi koncertnu izvedbu koja se vrti oko dinamike i živosti stvari – interpretaciju djela ‘Thirteen Changes’ Pauline Oliveros koja poziva glazbenike/ce da urone u svijet “atomskih slika – rotirajućih molekula – trenutačnih čestica koje plešu – nestaju”. Potencijalni glazbeni oblici života nesvjesno pulsiraju, opstaju i žubore tijekom složene operacije “ogromnog čudnog organizma s brojnim receptorima i organima”. U međuvremenu, urbani um neumorno traži okidače za hihotanje u “dnevnoj sobi skladatelja, to je poziv u osobni svijet Alexandera Schuberta koji je preotela njegova sestra Evy Schubert.”

VIBRANCY je prilično ispunjena izvedba kolektiva Down the Rabbit Hole s glazbenim operacijama koje postaju plodno tlo za odugovlačenje. I sve što se činilo mutnim i nejasnim pretvara se u ugodan i neposredan povod za izvođenje, puštanje da se živi i pleše, uz pucketajuće, zujajuće, umirujuće, ritmične, dirljive i remiksirane zvukove.

O autoricama:

Down the Rabbit Hole je glazbeni kolektiv osnovan u ljeto 2017. koji čine klarinetistica Filipa Botelho (Portugal), udaraljkašica Kaja Farszky (Hrvatska) i violončelistica Hanna Kölbel (Njemačka). Podrijetlom iz cijele Europe, posvećene su inovativnim scenama unutar suvremene glazbe, a identificiraju se s umjetnošću štreberske zabave te pomiču granice gradeći nove dramaturgije za zvukovne kreacije. Kao izvođačice suvremene glazbe neprestano traže proširene tehnike: kao divlje kustosice vlastitog koncertnog programa i uživajući u postavljanju izvanrednih prostora izvedbe. Kao glazbeni kolektiv, pružaju izazov ali i podršku fascinantnim kreativnim umjetnicama/ima u ostvarivanju njihovih ideja. Kako bi ostvarile ove sočne novotarije sviraju akustične instrumente, glas, dodir, svjetlo… sve kako bi pobudile osjetila mladih, starih, velikih i malih publika.

Gostovanje je realizirano uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba te Ministarstva kulture. Centralni program dvanestog Vox Feminae Festivala održat će se od 3. do 7. listopada 2018. U CeKaTe-u i društveno-kulturnom centru “Šesnaestica” te će i ove veličati stvaralaštvo žena i problematizirati pitanja roda kroz bogat filmski, diskusijski, radionički i zabavni program. Čitav festivalski program bit će objavljen sredinom rujna.