Aktualno, Nekategorizirano

Koraci grada :: Medijske slike :: Zagreb 1957-2017

koraci_crAutorica i kustosica izložbe „Koraci grada :: Medijske slike :: Zagreb 1957-2017“ je Sonja Leboš, a autori su i Branimir Butković, Boris Cjetanović i Marina Paulenka.

Izložba je na neki način, kao što u opsežnom katalogu piše njena autorica i kustosica Sonja Leboš, vježba iz refleksivne nostalgije. Refleksivna nostalgija “uspostavlja veze s fragmentima osobnih sjećanja, te nadasve temporalizira (ovremenjuje) prostor … tj. pomaže nam da uslojimo prostor (i) kao vremensku kategoriju u stalnoj mijeni” jer “…povijest nije trajanje već savršen snimak stanja”, kao što nas uči Svetlana Boym.

Imaginarij kojim se ovremenjuje prostor Ulice grada Vukovara, zagrebačkog reprezentativnog poligona socijalističkog modernizma na kojem je i danas vidljiv prežitak radničkog sluma nastalog između dva svjetska rata, kreće se vremenskom linijom izgrađenom od medijskih slika Zagreba, počevši od fotograma iz filma “Koraci grada” pa do pokušaja “savršenog snimka” sadašnjeg stanja.

Pozvani autori: Boris Butković, Boris Cvjetičanin, Marina Paulenka (fotografija), Ronald Panza (terensko snimanje i obrada zvuka), Petra Belc, Tamara Bjažić Klarin, Vesna Kesić (autorice tekstova u katalogu).

Otvorenje izložbe „Koraci grada :: Medijske slike :: Zagreb 1957-2017“ održat će se u utorak, 24. listopada u 19 sati u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka.