Hrvatska, Nekategorizirano

Kroči u virtualnu klaonicu, izdrži devet minuta i osvoji nagradu

foto: Prijatelji životinja

Paul McCartney davno je izjavio: “Kada bi klaonice imale staklene zidove, svi bismo prestali jesti meso”. U srijedu 27. lipnja, od 10 sati, prolaznici na Trgu bana Jelačića moći će zakoračiti u klaonicu, a da zapravo nisu tamo, korištenjem tehnologije virtualne stvarnosti. Oni koji izdrže i pogledaju cijeli film dobit će nagradu od organizatora akcije, udruge Prijatelji životinja.

Pomoću virtualne stvarnosti i filma IPigs organizacije Animal Equality, koji omogućava projekciju slike s nekoliko farma svinja na 360 stupnjeva, klaonice su, figurativno rečeno, dobile staklene zidove.

Film IPigs može se pogledati i na videu na YouTubeu, no to uistinu ni približno ne dočarava osjećaj gledanja filma pomoću vrhunske tehnologije koja će se koristiti u performansu.

“Gledatelji neće samo imati osjećaj da gledaju kroz prozor već će se osjećati kao da se nalaze tamo, kao da su zarobljeni zajedno sa životinjama i dijele njihovu sudbinu. Mislimo da je ovo najbolji mogući način na koji se netko može povezati sa životinjama, doživjeti svinje kao pojedince te promisliti o tome kako svojim načinom života i prehrane sudjeluje u zločinu nad tim inteligentnim bićima. Ono što će gledatelju trajati devet minuta njihov je cijeli život”, kaže Vlatka Balaš iz Prijatelja životinja.