Kuća ljudskih prava: “Presumpcija nevinosti i procesna prava osumnjičenika u Hrvatskoj”

Ljudska prava optuženika i osumnjičenika u kaznenom postupku, posebice u dijelu prava na pristup odvjetniku u predistražnom postupku, audio-vizualnom snimanju ispitivanja, pravu na sudjelovanje u kaznenom postupku te jačanju mehanizama za zaštitu pretpostavke nevinosti bile su teme okruglog stola “Presumpcija nevinosti i procesna prava osumnjičenika u Hrvatskoj”, kojeg je u četvrtak organizirala Kuća ljudskih prava prenosi Hina.

Odvjetnik i dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mladen Klasić, naglasio je važnost stručne rasprave i razumijevanja načela presumpcije nevinosti i prava na pravično suđenje. Upozorio je da se u javnosti pogrešno govori o dokazivanju nevinosti umjesto o dokazivanju krivnje i da pritisak javnosti može biti pogibeljan za jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na pravično suđenje, navodi se u priopćenju organizatora.

Dr. Zoran Burić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta istaknuo je kako su ljudska prava optuženika i osumnjičenika u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina značajno osnažena izmjenama zakona zbog usklađivanja s pravom EU i praksom Europskog suda za ljudska prava. “S obzirom na raniji izostanak kontrole sudova nad djelovanjem represivnih tijela, prvenstveno policije, a pod utjecajem prakse ESLJP-a i europskih pravnih standarda, uvedeno je audio vizualno ispitivanje osumnjičenika od strane policije. Audio vizualno snimanje osumnjičenika je korak naprijed u ostvarivanju procesnih prava osumnjičenika, ali i u jačanju povjerenja u institucije te je ujedno i mehanizam nadzora rada represivnih tijela”, zaključio je Burić.

Važnosti načina prikazivanja osumnjičenika u medijima

Fokus okruglog stola bio je i na važnosti načina prikazivanja osumnjičenika u medijima, javnosti i u sudnici odnosno utjecaju koji mjere tjelesnog ograničenja slobode (lisice) mogu imati na percepciju javnosti o presumiranoj krivnji osumnjičenika

Odvjetnica Lidija Horvat problematizirala je europsku direktivu o jačanju određenih vidova pretpostavke nedužnosti i prava sudjelovati na raspravi u kaznenom postupku, na način da ista u cijelosti nije trasnponirana u hrvatski nacionalni sustav te da postoje neusklađenosti na zakonskoj i podzakonskoj razini. Navela je i primjere različite prakse pojedinih državnih odvjetništva i sudova u primjeni sredstava za vezivanje prilikom ispitivanja okrivljenika te naglasila važnost intervencije branitelja ukoliko ne postoje opravdani razlozi za primjenu sredstava za vezivanje.

Novinar Tihomir Ponoš istaknuo je da mediji imaju znatan utjecaj na percepciju javnosti i da je potrebno više opreza u izvještavanju o kaznenim postupcima Ponoš je upozorio da mediji trebaju obratiti posebnu pozornost pri izvještavanju o pripadnicima manjinskih ili ranjivih skupina u društvu, kako ih ne bi dodatno stigmatizirali.

Tea Dabić iz Kuće ljudskih prava Zagreb predstavila je zaključke istraživanja pod nazivom „Važnost predstavljanja: percepcija osumnjičenika i optuženika na sudovima, u javnosti i medijima” te „Procesna prava – audio-video snimanje ispitivanja u EU“, koje je provela Kuća ljudskih prava Zagreb. Istraživanje je pokazalo kako Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir koji osigurava jaču zaštitu prava obrane okrivljenika, međutim prostora za napredak ima u dijelu koji se odnosi na razmjernu uporabu sredstava za vezivanje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *