Nekategorizirano, Stajališta

Kuća ljudskih prava Zagreb i GONG zabrinuti zbog urušavanja medijskih sloboda na HRT-u

Na slici Hrvoje Zovko. foto HINA/ Damir SENČAR
Na slici Hrvoje Zovko.
foto HINA/ Damir SENČAR

Kuća ljudskih prava Zagreb i GONG priopćili su u srijedu da su zabrinuti zbog urušavanja medijskih sloboda na HRT-u nastavkom politizacije programa i pritisaka na novinare i urednike HRT-a, prenosi Hina.

Kao zadnji primjer neprofesionalnog i štetnog vođenja HRT-a i grubog nasrtaja na medijske slobode navode izvanredni otkaz novinaru i uredniku Hrvoju Zovku, koji je podnio ostavku na mjesto urednika HTV4 zbog cenzure i utjecanja na uređivačku politiku.

Dodatno ih zabrinjava što vodstvo HRT-a nije odlučilo provesti temeljitu istragu o tim navodima, propustivši time otkloniti sve nepravilnosti i omogućiti svojim novinarima i urednicima nesmetan i profesionalan novinarski rad.

Kuća ljudskih prava i GONG zaključuju da urušavanje HRT-ove javne funkcije nije od jučer, te da politizacija novinarskog i uredničkog rada jasno pokazuje da postoji temeljno nerazumijevanje uloge HRT-a kao javnog medijskog servisa u pluralističkom demokratskom društvu.

Zbog toga udruge od vodstva i Programskog vijeća HRT traže da hitno provede temeljitu istragu o svim navodima vezanim uz cenzuru i pritiske na neovisnost rada novinara i urednika, dok od saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije traže da hitno održi tematsku sjednicu o stanju medijskih sloboda i pravu novinara HRT-a na neometano obavljanje posla.

O tom slučaju obavijestili su povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava Dunju Mijatović.