Aktivizam, Nekategorizirano

Marševi diljem Hrvatske za Dan žena: Pridružite se borbi za rodnu ravnopravnost

Na fotografiji: Bozica Zilic, predsjednica zenske sekcije SSSH. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Aktvistkinje Zenske mreze Hrvatske, Zenske fronte za radna i socijalna prava i zenske sindikalne grupe organizirale su akciju: 8. mart – dan otpora: NE mjerama stednje isticuci 8. mart kao dan simbol borbe zena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju, a koja je protekla u patnji, nasilju i sutnji.

Deseci udruga i organizacija civilnog društva organiziraju niz događanja po Hrvatskoj i okolici, s namjerom da se zaustavi rodno uvjetovano nasilje i inferiornost žena.

Američki State Department nedavno je objavio izvješće u kojem kao najveće probleme kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj između ostalog navodi nasilje prema etničkih manjina, ženama i djeci. Prema globalnom istraživanju objavljenom na stranicama UN-a u utorak svaka peta osoba širom svijeta vjeruje da su žene inferiorne muškarcima te da bi trebale ostati kod kuće, jer su muškarci sposobniji na radnom mjestu i u školi. Na Svjetskom ekonomskom forumu u njegovu indeksu spolne razlike 2016. u plaćanju muškarcima i ženama, objavljeno je da žene neće doseći ekonomsku jednakost još 170 godina. Prošli je tjedan Ustavni sud odbio zahtjev da se zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim i zatražio od Hrvatskog sabora da najdalje za dvije godine donese novi zakon koji regulira to pravo.

Ovi i mnogi drugi problemi koji upućuju na rodnu neravnopravnost u društvu potaknuli su udruge i organizacije da u srijedu, na Dan žena, organiziraju niz događanja po Hrvatskoj.

Tako Feministički kolektiv fAKTIV, čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava, i ove godine organizira Noćni marš na Dan žena.

– Osmi mart je nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava. Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Tražimo i tražit ćemo više prava, dostojanstven i siguran život – piše fAKTIV na stranici na Facebooku u kojem poziva sve da im se pridruže na Noćnom maršu u srijedu, u 18 sati, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Pod istim su nazivom organizirani marševi i u drugim gradovima. Noćni marš ZA prava žena u Splitu, također kreće od 18 sati na Pjaci (ispred stare Gradske vijećnice), a u Zadru u isto vrijeme u Perivoju Gospe od Zdravlja. Šibenik poziva na okupljanje već danas, 7. ožujka u 18 sati na Poljani.

Noćni marš organizira se i na nivou regije – u Mostaru, Podgorici, Banjaluci, a sve informacije možete pronaći na priloženim stranicama na Facebooku.

Osim marša za prava žena, u Splitu Centar plesa organizira veliki besplatni Zumba fitness trening na splitskoj Rivi. Zumba fitness maraton održat će se u subotu 11. ožujka od 12 do 14 sati. U Zadru pak Udruga za kulturu i umjetnost Punktum i Knjigozemska na Dan žena organiziraju kviz kojim će predstaviti (ne)poznata dostignuća (ne)poznatih žena, za koje smo trebali već odavno znati, a čime će kroz osobno iskustvo ukazati na nedovoljnu vidljivost žena u znanosti, umjetnosti, politici…

Izvor Jutarnji list