Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Nagrađene volonterske zvijezde grada Zagreba!

Na fotografiji dobitnik Fran Markulin, finalistice Mija Rakarić, Marina Mesek i dobitnik nagrade za životno djelo Marijan Milić. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Povodom Međunarodnog dana volontera 05. prosinca u Staroj gradskoj vijećnici Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom po deveti je puta za redom dodijelio Volonterskog Oskara, nagradu za najbolje volontere grada Zagreba u 2017. godini.
Ove je godine nagrada za životno djelo pripala Marijanu Miliću, osnivaču Hrvatskog glazbenog društva „Čarobna frula“ te je nagrađeno troje finalista kojima je svoje glasove dalo čak 5.615 građana. Volonterski Oskarovci ove su godine Fran Markulin (17), volonter u volonterskom klubu Tehničke škole Ruđer Bošković i u udruzi Krijesnica, koji je osvojio većinu glasova građana, Mija Rakarić (24), volonterka Ženske sobe i Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te Marina Mesek (34), volonterka Doma za starije Maksimir i niza drugih udruga.

Svečanost je otvorila Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, koja je čestitala svima Međunarodni dan volontera i istakla da volontiranjem gradimo ljepšu i humaniju zajednicu te da su nagrađeni stvarne zvijezde našeg Grada. Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gđa. Romana Galić pridružila se čestitkama rekavši da su Grad Zagreb i ona osobno ponosni na sve sugrađane koji volontiraju i pružaju toplu riječ, stisak ruke i zagrljaj onima kojima je to najpotrebnije.

Nagradu za životno djelo dobio je Marijan Milić, osnivač Hrvatskog glazbenog društva ”Čarobna frula”, kojemu je od 1992. godine do danas poklonio 25 volonterskih godina, a samo u ovoj godini preko 250 volonterskih sati. Marijanov entuzijazam izmamio je osmjehe na mnogim licima, osnažio i potakao na glazbeno izražavanje stotina osoba, okupio generacije od 7 do 70 godina. Marijan i ”Čarobna frula” omogućili su uživanje u glazbi i hranu za dušu nebrojenim slušateljima diljem Hrvatske i inozemstva te su zahvaljujući uspješnim postignućima svrstani među prvih 300 od 1000 svjetskih zborova.

Fran Markulin, učenik Tehničke škole Ruđer Bošković, započeo je svoju volontersku priču kao način borbe s leukemijom od koje je obolio u 11 godini života. Postao je motor pokretač u školskom Volonterskom klubu D.U.R. (Dan uvijek radostan) u kojem je organizirao niz kampanja i humanitarnih koncerata za promicanje svijesti o djeci oboljeloj od malignih bolesti te pomoć liječenju bivšem učeniku škole. U udruzi Krijesnica mentor je oboljeloj djeci koje potiče na razgovor, igru i lakši boravak u bolnici. Franov nepobjediv životni stav najbolje dočarava izjava: ”Pomagati drugima moja je svrha. Shvativši to mojem je izlječenju došao kraj.”

Mija Rakarić, studentica prava, u Ženskoj sobi – centru za seksualna prava direktno pomaže ženama koje su preživjele nasilje i djeluje na poboljšanje njihovih života. Mija volontira i u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja pružajući pravne informacije žrtvama i svjedocima te Centru za mirovne studije gdje pomaže tražiteljima azila u prihvatilištu Porin. Svojom nepresušnom energijom Mija svaki dan bira zajednicu u kakvoj svi želimo živjeti, gledajući je kroz oči jednakosti i ravnopravnosti, te daje glas onima kojima su godine nasilja oduzele njihov.

Marina Mesek osvojila je srca korisnika Doma za starije osobe Maksimir svojom strpljivošću, tolerancijom i zahvalnošću za stvari koje se same po sebi čine normalne. Marinino prisustvo posebno znači korisnicima bez obitelji i najbližih koje podržava, osnažuje i prati na bolničke preglede. Iako ima oštećenje vida Marinu to nije spriječilo da samo u 2017. godini korisnicima s osmjehom na licu pokloni preko 300 volonterskih sati.
Nagrađenima je uz prigodne darove uručena statua Zagrljaj zajednice koju je osmislio student dizajna Jakov Hobjan. Ovogodišnju dodjelu na kojoj se okupilo oko 200 uzvanika volonterski je vodila Daniela Trbović, a za glazbeni se program pobrinuo tko drugi nego – zbor ”Čarobna frula”.