Aktivizam, Nekategorizirano

Naše rijeke su naše blago!

rijeke_cr
Foto: WWF

Sada već tradicionalni „Big Jump“ u Muru, Dravu i Dunav vrhunac je proslave Dana Europske Amazone koji slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti u budućem pentalateralnom Prekograničnom UNESCO rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, piše WWF.

Točno u 15 sati tisuće Europljana istovremeno je skočilo u glavne europske rijeke i jezera te time pokazalo svoju potporu za zaštitu i poboljšanje stanja europskih rijeka. Ovo je dvanaesti Big Jump zaredom (prvi je bio 2005. godine). Događaj zajedno organiziraju WWF, European Rivers Network i mnogi lokalni partneri. Centralni događaj u Hrvatskoj organiziran je u Varaždinu, na starim Dravskim bazenima, gdje je proslava Europske Amazone trajala cijeli vikend.

– Najveći događaj ovogodišnjeg Dana Europske Amazone i Big Jump organizirali smo zajedno sa Rafting klubom Matis u Varaždinu. Proslava, koja je trajala čak dva dana, uključivala je brojne aktivnosti, uključujući serije edukativnih radionica, dva koncerta,  nogomet na pijesku, igre u vodi i još mnogo toga. Najviše nas raduje odaziv mladih duž Drave u Hrvatskoj, koji su se odazvali u velikom broju i jasno izrazili svoju želju da Drava ostane prirodna i očuvana kako bi mogli na njoj preživjeti još puno ovakvih lijepih dana, rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Poznat kao Europska Amazona, Rezervat biosfere proteže se kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju i postati će najveće europsko prekogranično zaštićeno područje pod UNESCO-ovom zaštitom. Tri rijeke tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja.