Hrvatska, Nekategorizirano

GALERIJA: Održane radionice podrške za korisnike bespovratnih sredstava odobrenih na pozivu „Kultura u centru”

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva prošli tjedan održala je radionice podrške korisnicima bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, odobrenih na pozivu „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“.

Dvodnevne radionice su održane od 4. do 7. veljače u Donjoj Stubici u dvjema grupama na kojima je nazočilo ukupno 56 osoba koje su izravno zadužene za provedbu projekta. Radionicu su održali djelatnici Nacionalne zaklade, Odjela za podršku i provedbu programa Europske unije koji pruža izravnu podršku korisnicima pri provedbi projekata.

Cilj je održavanja radionice podrške podučiti korisnike bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda kako što kvalitetnije izvještavati o provedbi projekata odnosno kako što kvalitetnije izraditi zahtjev za nadoknadom sredstava sa svim pratećim dokumentima.

Izrada kvalitetne dokumentacije ostavlja manje prostora za dodatna pojašnjenja ili korekcije te posredno ubrzava postupak i čini sustav učinkovitijim.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi je proveden u sklopu Prioritetne osi 4 „Dobro upravljanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, s ciljem razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora.

Specifični ciljevi Poziva su unapređenje postojećih i uspostava novih modela sudioničkog upravljanja u kulturi, jačanje kapaciteta dionika (zaposlenika javnog sektora i organizacija civilnog društva) uključenih u procese sudioničkog upravljanja u kulturi i poticanje umrežavanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi, te povećanje uključenosti građana u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici, kao i povećanje njihova pristupa kulturnim i umjetničkim sadržajima.
U okviru ovoga poziva za financiranje su odabrana ukupno 34 projekta sljedećih nositelja: Platforma Doma mladih, Savez udruga Kaoperativa, Savez udruga Operacija grad, Udruga Drugo More, Savez udruga Rojca, Udruga Domino, Fantastično dobra institucija – Fade In, Labin Art Express XXI, Platforma za društveni centar Čakovec, Općina Svetvinčenat, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić, Hrvatsko dizajnersko društvo, Grad Skradin, Art radionica Lazareti, Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, Forum udruga nezavisne kulture FUNK, Udruga za umjetnost i kulturu U pokretu, Savez udruga Klubtura, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Muzej grada Šibenika, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, Šoltanski glazbeni zbor „OLINTA“ – Grohote, Pučko otvoreno učilište Krapina, Pučko otvoreno učilište Kutina, Savez PlatFORma Hvar, Udruga Lastin rep i Javna ustanova Hrvatski dom Vukovar.