Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Organ Vida i Kontejner organiziraju konferenciju o ljubavi

foto: EPA

– Fotografska udruga Organ Vida i biro suvremene umjetničke prakse Kontejner, organizacije poznate po međunarodno priznatim festivalima, fotografskom Organ Vida te trijenalu Ekstravagantna tijela, organiziraju u rujnu u Zagrebu zajedničku međunarodnu konferenciju kojom će problematizirati različite koncepte, perspektive i razumijevanja ljubavi.

Šesto izdanje trijenalnog festivala Ekstravagantna tijela, koji se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu, a ove se godine održava na temu Ekstravagantna ljubav – u svim manifestacijama, od platonske do romantične.

Osim u Zagrebu, program će se odvijati u Splitu i Korčuli pod kustoskim timom koji čine renomirani kustos i umjetnik iz Norveške, Stahl Stenslie te kustosice Kontejnera Klara Petrović i Luja Šimunović.

Okosnica programa će biti dvodnevna međunarodna konferencija “Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi”, 20. i 21. rujna u velikoj dvorani Kina Europa, na kojoj će sudjelovati govornici različitih kulturno-umjetničkih, društvenih, političkih i drugih pozadina (prijave za sudjelovanje otvorene su do 15. svibnja).

Organizatori kažu da ih zanimaju izlaganja koja podrivaju postojeće teorijske, kao i materijalne i utjelovljene ljubavne prakse, ne bi li se približili slobodnijim konceptima ljubavi.

Clj konferencije je istražiti različite poglede na sve što ljubav može biti jer “iako je ljubav emocija koju doživljavamo više-manje svi na ovoj planeti, načini na koje živimo našu seksualnost i intimnost, kako tvrdi Lauren Berlant, dubinski su oblikovani teorijama”.

Temi ljubavi žele pristupiti iz nekoliko različitih perspektiva, od odnosa između ljubavi i seksualnosti preko istraživanja veze između ljubavi i politike, preispitivanja moderne ideje ljubavi ili pak ljubavi kao robe do ljubavi kao subjekta kulture i subjekta znanosti.

“U vrijeme rastućeg fašizma i radikalno desnog ekstremizma na globalnoj razini, vjerujemo da je nužno razmišljati o kompleksnim načinima na koje se ljubav prema drugome ‘može prenijeti na kolektiv’ (Ahmed 2004.). Želimo razumjeti ne samo radikalni i transformativni potencijal ljubavi, već i kako se ljubav može zloupotrijebiti kao izvor isključivanja, dominacije i nasilja”, istaknuli su.

Konferencija namjerava propitati kulturni i društveni kapacitet za djelovanje vezano uz zaljubljivanje ili bezuvjetnu ljubav, a bavit će se i time kako neuroznanost, psihijatrija, farmakologija, biologija i druge discipline analiziraju, postavljaju hipoteze i tumače što je ljubav i kako je oblikuju kemijska, kulturna, biološka ili društvena pravila i karakteristike.

Uz to, priredit će se nekoliko izložbi međunarodnih i domaćih umjetnika te drugi popratni program poput peformansa, predavanja, radionica, filmskih projekcija i zabavnih događanja.

Festival Organ Vida od ove godine bijenalno

Fotografski festival Organ Vida će se, nakon uspješnih deset izdanja, od ove godine održavati bijenalno, pa će se sljedeći, 11. festival održati 2020., najavljeno je.

Godinu u kojoj se neće organizirati obilježit će suradnja s lokalnim organizacijama i festivalima – prvu takvu realizirat će s festivalom Ekstravagantna tijela te preuzeti i temu – Ljubav.

Projekt pod nazivom “Organ Vida Sezona 01 Epizoda Ljubav” vodit će peteročlani kustoski kolektiv, sastavljen iz dosadašnjeg festivalskog tima: Lea Vene, Marina Paulenka, Barbara Gregov, Luja Šimunović, Klara Petrović.