Otvorena riječka podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić svečano je u ponedjeljak otvorio riječku Regionalnu podružnicu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao posredničkog tijela u provedbi Operativnoga programa “Učinkoviti ljudski potencijali.“

Ured će biti otvoren svima koji se žele prijaviti na Europski socijalni fond ili na bilo koje natječaje za sredstva iz drugih i nacionalnih izvora, odnosno svim korisnicima, kako bi im se pomoglo u kvalitetnoj provedbi projekata, kazala je.

Regionalne podružnice su sastavni dio Odjela za podršku i praćenje provedbe programa Europske unije pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. One će na lokalnoj i regionalnoj razini podupirati korisnike odobrenih bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, s ciljem povećanja razine profesionalnosti i učinkovitosti provođenja projektnih aktivnosti, kvalitetnog korištenja odobrenih sredstava te utjecaja na društveni i ekonomski razvoj u Hrvatskoj.

Postupak ustrojavanja regionalnih podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Splitu, Rijeci i Osijeku počeo je odlukom Upravnog odbora te zaklade iz rujna 2017., a prije riječke, prva je ustrojena podružnica u Splitu.

Ministar Pavić rekao da je iz Europskog socijalnog fonda ove godine na raspolaganju preko milijardu kuna za udruge. Od 13 milijarda kuna iz Europskog socijalnog fonda, koji je glavni instrument za modernizaciju društva, milijardu kuna ide udrugama, rekao je Pavić.

Naglasio je da ove godine Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ured za udruge raspisuju više natječaja i dodjeljuju više novaca nego što je to bio u zadnjih 15 godina. Smatra da je to velika prilika za udruge dodavši da je nedavno raspisan veliki natječaj od 66 milijuna kuna za uspostavu 24 tematske mreže, koje odgovaraju na probleme u našem društvu.

Vlada vidi udruge i civilno društvo kao partnere u rješavanju raznih društvenih problema, koji su relevantni za društvo, rekao je Pavić navodeći da su to mnoga područja – od iseljavanja, zapošljavanja mladih, financijske pismenosti, do popularizacije znanosti, udruga branitelja, udruga osoba s invaliditetom i drugih.

Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić kazala je da ta zaklada s Gradom Rijekom, kao i s Primorsko-goranskom županijom, jako dobro surađuje. Rekla je da je to važno za potporu udrugama, jer se nalazimo u trenucima kada se Hrvatskoj otvaraju velike mogućnosti financiranja iz Europskog socijalnog fonda te da je važno posvetiti se budućim korisnicima, onima koji imaju dobre ideje za dobrobit cijelog društva, kako bi im se omogućila financijska sredstva da svoje ideje i ostvare. (Hina)

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *