Hrvatska, Nekategorizirano

Otvorene zimske paraolimpijske igre

Svečanost otvaranja 13. zimskih Paraolimpijskih igara u Pjongčangu. Na slici hrvatska paraolimpijka Eva Goluža nosila je hrvatsku zastavu na ceremoniji otvaranja. foto HINA/ Damir SENČAR /ds
foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu pred 30.000 gledatelja otvorene su XII. zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti rekordnih 567 sportaša iz 48 zemalja među kojima i sedam hrvatskih paraolimpijaca, prenosi Hina.

ZPOI će trajati do 18. ožujka, a hrvatske boje u Pjongčangu branit će alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na otvaranju nosila je 17-godišnja skijašica Eva Goluža koja će nastupiti u kategoriji slijepih i slabovidnih sportaša.

Najviše predstavnika imat će Amerikanci koji su u Koreju doputovali sa 82 sportaša, a na Igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao “Neutralni paraolimpijski sportaši” (NPA), dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportaša izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim olimpijskim igrama.

“Odluka je donesena nakon ‘prijateljske i pozitivne’ rasprave čelnika saveza. Premda smo razočarani takvom odlukom, moramo je poštovati,” kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons.

Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dok je predsjednik IPC-a poručio paraolimpijcima da nastave sanjati.

“Nastavite se boriti, igrajte pošteno, zabavite se i nastavite pomicati svoje granice. Međutim, prije svega nastavite sanjati i ostvarite svoje snove, jer putovanje sportaša započinje snom,” rekao je.

Hrvatska je premijeru na ZPOI imala 2002. godine u Salt Lake Cityju. Hrvatske boje branilo je dvoje skijaša Tomislav Zadro i Aleksandra Kosanić koja se ozlijedila na treningu, pa nije nastupila. Četiri godine kasnije u Torinu nastupio je skijaš Zlatko Pesjak, u Vancouveru 2010. godine imali smo četvero skijaša (Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović, Mario Dadić), a na posljednjim Igrama u Sočiju 2014. nastupila su dva skijaša Dino Sokolović i Damir Mizdrak. U Pjongčangu prvi put ćemo imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu.

Najiskusniji hrvatski paraolimpijac 29-godišnji Dino Sokolović prvi će od naših sportaša nastupiti na ZPOI u Pjongčangu. Sokolović bi trebao nastupiti u subotu u spustu, a dan kasnije očekuje ga nastup u superveleslalom.