Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Pokrenuta inicijativa za sigurnost djece na Internetu "Šeraj pozitivu, blokiraju negativu"

images|cms-image-000065924Hrvatski Telekom je u suradnji s udrugom Hrabri telefon i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu pokrenuo i u ponedjeljak javnosti predstavio inicijativu “Šeraj pozitivu, blokiraju negativu” za povećanje sigurnosti djece na Internetu.
“Šeraj pozitivu, blokiraju negativu” prvi je javno-privatni projekt za sigurnost djece na Internetu kojem je cilj povećati svijest djece i roditelja o opasnostima na Internetu kao i bolja zaštita djece na Internetu, kazala je na predstavljanju inicijative Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a.
Internet je odličan izvor informacija i zabave za djecu ali i rizika kojih mnogi uopće nisu svijesni, pa će, dodala je, biti provedeno prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na Internetu na temelju kojeg će se prvi put u Hrvatskoj moći napraviti stručna podloga za nacionalnu regulaciju.
HT navodi da trenutni podaci prema istraživanju udruge Hrabri telefon i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba pokazuju da su mladi u Hrvatskoj iznimno aktivni online, dok je razina poznavanja rizika i načina zaštite od prijetnji vrlo niska. Naime 96 posto mladih provodi na Internetu više od sat vremena dnevno, a čak 65 posto djece između 7 i 9 godina ima otvoren profil na Facebooku, dok 50 posto školaraca koristi društvene mreže za vrijeme nastave..
Više od tri sata na Facebooku narušava sliku o sebi i kvari uspjeh u školi
S druge strane, gotovo polovica mladih između 11 i 18 godina dijeli na Facebooku privatne fotografije, više od trećine ih prihvaća zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba, a gotovo petina bi otišla na susret uživo s nepoznatom osobom koju su upoznali putem Facebooka.
Petina mladih prima uvredljive poruke, a oni koji provode tri i više sata dnevno na Facebooku imaju niži školski uspjeh, narušenu sliku o sebi i veći broj emocionalnih i teškoća u ponašanju.

Koordinatorica savjetodavnih linija Hrabrog telefona Anamarija Vuić kazala je da njena udruga bilježi sve veći broj poziva povezanih s nasiljem na Internetu ali i da djeca i roditelji kontaktiraju udrugu kada je situacija već vrlo ozbiljna. “Razvoj moderne tehnologije donosi prednosti ali i rizike”, upozorila je Vuić, istaknuvši da je Međunarodna mreža dječjih linija 2015. imala preko 16 tisuća poziva vezanih za nasilje na Internetu.

Kada se nađu u rizičnim situacijama, djeca se često boje obratiti roditeljima, dok se roditelji s druge strane osjećaju bespomoćno i da ne znaju kako postaviti pravila u vezi s Internetom, rekla je Vuić izrazivši nadu da će se zajedničkom inicijativnom napraviti značajan pozitivan pomak.
112 posto više kaznenih djela prema djeci putem suvremenih tehnologija
Ministarstvo unutranjih poslova zabilježilo je u 2016. godini porast kaznenih djela na štetu djece putem suvremenih tehnologija od 112 posto u odnosu na godinu prije, iznio je šokantan podatak potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Igor Kanižaj.

“To je nešto što nismo uspjeli na vrijeme prepoznati jer nismo sudjelovovali u ključnim referentnim euroskim istraživanjima”, kazao je Kanižaj, dodavši da većina akcijskih planova koja su u proteklih šest godina donosila naša ministarstva nisu u dovoljnoj mjeri uključivala medijsku pismenost niti prepoznavali rizike koje donosi Internet.

“Krajnje je vrijeme da se osvijestimo, aktiviramo resurse i prepoznamo izazove i probelem s kojima se moramo suočiti”, istaknuo je Kanižaj.
Glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević naglasio je da među mlađom populacijom vlada veliki interes za sigurnost na Internetu i da je to tema kojoj je potrebno ozbiljno pristupiti.
U sklupu inicijative HT će pustiti u promet hrvatsku inačicu europskog portala Teach Today na kojem će djeca i roditelji moći dobiti korisne savjete o sigurnosti na Internetu. Lansirat će također na tržište pametan sat za djecu MYKI koji će pomoći roditeljima u zaštiti djece, te ponuditi jedinstvenu uslugu roditeljske zaštite za pametne telefone putem koje će roditelji moći zabraniti ili ograničiti korištenje interneta, određenih stranica ili dokumenata. (hina)