Aktualno, Nekategorizirano

Pokrenuta peticija Vratimo dostojanstvo samostalnim umjetnicima u Hrvatskoj

sloboda_umjesto_cenzure_hdlu_copy87436Zbog nebrige nadležnih institucija i višedesetljetnog ignoriranja problema samostalnih umjetnika u Hrvatskoj, mnogi samostalni umjetnici danas žive na rubu egzistencije, a u javnosti općenito imaju jako lošu percepciju, jer u našem društvu samostalne umjetnike često vole nazivati ”parazitima na proračunu”, ne razumijevajući današnje teškoće na tržištu s kojima se suočavaju mnogi umjetnici i specijalno likovni umjetnici, stoji u peticiji koju je pokrenuo HDLU Zagreb.

Prošle godine (2017.) od strane Ministarstva kulture najavljeno je i donošenje novog Zakona o umjetnicima, prije kojega su strukovne udruge u kulturi trebale provoditi savjetovanja s umjetnicima. Međutim, već tu je došlo do problema, jer nisu sve strukovne udruge bile ravnopravno uključene u ta savjetovanja, a kad je likovna struka u pitanju, nekim strukovnim društvima likovnih umjetnika je čak bio i zabranjen dolazak u Meštrovićev paviljon u Zagrebu, gdje je trebalo izabrati predstavnika likovne struke u Radnu skupinu Ministarstva kulture za donošenje novog Zakona o umjetnicima. Na tim sastancima tzv. ”likovnog klastera” prošle godine u Meštrovićevom paviljonu uopće nije bilo ni predstavnika iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, pa smo tako ove godine mi mnogi samostalni likovni umjetnici ostali šokirani informacijama koje smo nedavno dobili iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika: novi Zakon o umjetnicima radi se bez samostalnih umjetnika u Radnoj skupini za donošenje novog Zakona o umjetnicima.

Jedan član Radne skupine iz Ministarstva kulture jeste samostalni umjetnik, no on zastupa književnu struku, a ne interese samostalnih umjetnika u cjelini, i uz to je još specijalno problematično što nikakva savjetovanja nisu provođena s nama dugogodišnjim samostalnim umjetnicima, da bi se locirali gorući problemi u našim strukama i općenito nas nitko iz Ministarstva kulture uopće i nije pitao za mišljenja. A kada smo mi ipak svoja mišljenja slali dopisima u Ministarstvo kulture, na te dopise u pravilu nam nisu odgovarali, iz čega smo zaključili da Ministarstvo kulture kod donošenja ovog Zakona o umjetnicima, isključuje mnoge samostalne umjetnike iz čitavog procesa, ne obazirući se na naša strukovna iskustva.

Poseban je problem zadnjih godina i na hrvatskoj likovnoj sceni, i zato smo mi neki hrvatski samostalni likovni umjetnici odlučili ovog ljeta pokrenuti jednu široku javnu kampanju pod nazivom Vratimo dostojanstvo hrvatskim samostalnim umjetnicima, te smo se preko javne peticije odlučili obratiti Ministarstvu kulture RH s nekim zahtjevima za hrvatske samostalne likovne umjetnike i molimo hrvatsku kulturnu javnost da svojim potpisima u ovoj peticiji podržite naše zahtjeve, upućene Ministarstvu kulture RH, pred donošenje novog Zakona o umjetnicima u Hrvatskoj.

Zahtjeve samostalnih umjetnika možete pročitati u tekstu peticije.