Aktivizam, Nekategorizirano

Posječeno stablo u Masarykovoj ulici morat će biti zamijenjeno novim

Obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu

Posječeno stablo u Masarykovoj ulici zbog terase slastičarnice “Zagreb” smatramo skandaloznom, a odluku gradskih tijela da se tako nešto odobri direktnim i sramotnim pogodovanjem privatnom interesu na štetu Zagreba. Podnijeli smo prijavu Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nije izdao odobrenje za uklanjanje stabla i zatražili smo povrat stabla na isto mjesto, piše Zelena akcija.

Tri stabla na predmetnoj lokaciji nisu posađena slučajno, već se radi o autorskom projektu koji je uspješno tvorio mikro-ambijent u ulici koja inače nema drugog zelenila, a zeleni predah koji su planerski pozicionirana stabla stvorila u bitnome je doprinosio boravišnim kvalitetama mjesta.

Uz navedeno, valja istaknuti i da su stabla u gradu općenito od izuzetne važnosti: ona stvaraju ugodnije ambijente, doprinose bioraznolikosti, pročišćuju zrak, reguliraju temperaturu i vlažnost, smanjuju zagađenje bukom, prašinu i radijaciju i ljeti stvaraju hlad.

Budući da je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo ponovo posadi na istome mjestu, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Takva rješenja nisu nikakva mudrost, a obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim.

U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode su nakon prijave odgovorili kako od Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet traže povrat stabla sadnjom zamjenske sadnice, a cjelovit odgovor pogledajte OVDJE.