PP Lastovsko otočje korak do eko-turizma

lastovo_crSvrha njihova posjeta bila je iskušati paket „Lastovo – pozitivno divlje“, prvu eko-turističku ponudu ovog parka koju su djelatnici parka osmislili u suradnji s lokalnim stanovništvom i svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF.

– Cilj turizma koji želimo razvijati nije isključivo profit, već i dobrobit lokalne zajednice, očuvanje identiteta, kulture i tradicije, kao i zaštita prirodnih dobara. Eko-turistička ponuda mora biti odmak od masovnog turizma – objašnjava Mosor Prvan iz WWF Adrije, voditelj projekta DestiMED unutar kojeg je razvijena ova turistička ponuda. Prvan je sudjelovao u osmišljavanju paketa koji je na terenu sa skupinom stranih stručnjaka provela u djelo Bruna Đuković iz Parka prirode Lastovsko otočje.

– Sedmero stručnjaka koji su prošli tjedan proveli u našem parku upoznali su se s našom prirodom, oduševili se aktivnostima, kulturnim običajima i ponudom – priča Đuković objašnjavajući kako su se neki od njih prvi put okušali u ronjenju, dok su drugi prvi put primili vesla u ruke i kajakom obišli obale Lastova.

– Iako ćemo pravi izvještaj dobiti tek naknadno, ono što smo saznali razgovarajući sa stručnjacima jest da je naš paket za njih preintenzivan u smislu provedenih aktivnosti. Ta nam je informacija izuzetno važna jer ćemo prema njoj prilagoditi ovu ponudu.

Stručnjaci su većinu vremena proveli s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u kampu. Sudjelovali su u izradi suvenira i posjetili lokalnu vinariju, a negodovali su zbog previše vožnje, a premalo biciklizma.

Druga skupina stručnjaka na Lastovo će stići u proljeće, a njih će dočekati „osvježena“ tura „Lastovo – pozitivno divlje“. Trajat će pet dana, neće uključivati obilazak Splita, već će svoje vrijeme provesti kvalitetnije, istražujući lokalne običaje i sudjelujući u izradi lokalnih proizvoda.

Test u Parku prirode Lastovsko otočje je prvi od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *