Hrvatska, Nekategorizirano

Pravobraniteljica: Građani su osvijestili mogućnost da pritužbama zaštite svoja prava

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

– Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u utorak je izjavila kako je u ovoj godini već premašena brojka od prošlogodišnjih 3.389 predmeta vezanih za povredu ljudskih prava, ali ne zbog više slučajeva kršenja ljudskih prava, već zato što su građani osvijestili mogućnost da podnošenjem pritužbi njezinom uredu zaštite svoja prava, prenosi Hina.

Pravobraniteljica Vidović je u četverodnevnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji, a u utorak je održala radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o najranjivijim društvenim skupinama, odnosno siromašnima, posebice onima starije životne dobi te dostupnosti zdravstvenih usluga i prometne povezanosti na području županije.

Posebno je istaknut problem obavljanja poslova vanbolničke mrtvozorničke službe i zakonske regulative na području županije, što uzrokuje posebne probleme, dok je opća dostupnost zdravstvenih usluga na području županije zadovoljavajuća.

Pravobraniteljica je navela kako je njezin Ured tijekom 2017. pokrenuo 3.389 predmeta vezano uz povredu ljudskih prava građana, a najčešći broj pritužbi je iz područja radnih i službeničkih odnosa, pravosuđa, diskriminacije i zdravstva.

Tijekom 2018. već je premašena ta brojka, ali ne iz razloga što je došlo do povećanog broja slučajeva kršenja ljudskih prava, već iz razloga što su građani osvijestili mogućnost podnošenja pritužbi s ciljem zaštite svojih prava, rekla je Vidović.

Župan Pauk informirao ju je o specifičnostima Šibensko-kninske županije te je naglasio kako je prometna povezanost na području županije relativno dobra, iako postoje kontinuirani zahtjevi za unapređenjem, posebice otočkih linija.

Pučka pravobraniteljica će osim Šibenika tijekom četverodnevnog boravka u županiji posjetiti Tisno, Kistanje, Kaprije, Civljane, Kijevo i Knin, gdje će se sastati s građanima, predstavnicima udruga, lokalnih akcijskih grupa te gradonačelnicima i načelnicima.

Primanja građana nakon današnjeg posjeta Šibeniku održat će se i u srijedu u Tisnom te u petak u Kninu.