Aktualno, Nekategorizirano

Predstavljanje rezultata istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma

Predstavljanje nacionalnih rezultata Istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma održati će se u petak, 4. svibnja 2018. u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2, Zagreb, s početkom u 9,30 sati.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske korisnik je projekta IPA 2012 “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma”, sa ciljem cjelovitog i učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava te poboljšanja i olakšanja aktivnog te potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju. Projekt provode tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije. Članovi upravnog odbora projekta su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je i dao podršku za provedbu navedenog projekta.

Na nacionalnoj prezentaciji u Zagrebu, kojoj će prisustvovati predstavnici romske nacionalne manjine, institucija i organizacija civilnog društva koje djeluju na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini, bit će predstavljeno istraživanje koje uključuje podatke dobivene anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i dubinskim intervjuima te fokus grupama s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva te institucijama u 12 županija Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu.

Između ostalog, preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da je u mjesecu koji je prethodio provedbi istraživanja 48% članova romskih kućanstava barem jednom išlo spavati gladno, a da je prosječna ukupna potrošnja kućanstva iznosila svega 2500 kuna. Također, nalazi provedenog istraživanja pokazuju da relativno visok postotak djece u dobi od 7 do 14 godina pohađa redovito osnovnu školu, odnosno 95% djece obuhvaćene istraživanjem. No, istraživanje pokazuje da znatno manji postotak mladih Roma pohađa srednju školu – svega 31% mladih od 15 do 18 godina obuhvaćenih istraživanjem pohađa srednju školu, premda 91% ispitanih roditelja kojima djeca pohađaju osnovnu školu, izrazito žele da njihova djeca nastave školovanje.

Koje su prepreke nastavku školovanja mladih Roma te razgovor o ostalim nalazima istraživanja u području obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, stanovanja i sudjelovanja u kulturnom, društvenom te političkom životu vodit će se tijekom nacionalnog predstavljanja tog sveobuhvatnog i multi-metodološkog istraživanja. (Centar za mirovne studije)