Prijatelji životinja pozivaju na Uskrs bez “proizvoda okrutnosti” na stolu

prijatelji-zivotinja-uskrs– Oko 30 milijuna komada jaja iz kaveznog uzgoja proda se u Hrvatskoj za vrijeme uskršnjih bladana, priopćila je u srijedu udruga Prijatelji životinja te predložila drugačiji Uskrs bez “proizvoda okrutnosti” na stolu.

Prijatelji životinja napominju da se u Hrvatskoj godišnje proda 750 milijuna komada jaja, od čega samo u vrijeme uskrsnih blagdana oko 30 milijuna jaja. Većina te goleme količine jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja, u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira, upozorava udruga.

“Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama”, stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja apeliraju da se blagdani provedu bez “proizvoda okrutnosti” na stolu.

“Umjesto kokošjih jaja za bojanje se mogu izabrati drvena jaja, tijekom blagdana na stolu mogu biti veganska jela, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu mogu se udomiti napuštene životinje,” navode u priopćenju.

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *