Primjer društvenog poduzetništva: zagrebački Silent Caffe ruši predrasude o gluhima

23844908_1900198530299050_3294087132559291869_nU Zagrebu je otvoren Silent Caffe prvi kafić u kojem su zaposleni gluhi i nagluhi konobari. Projekt zagrebačkog Saveza gluhih i nagluhih i Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo – pokazuje da teškoće u komunikaciji ne moraju biti nepremostiv problem.

Samo naizgled običan zagrebački kafić – “Silent Caffe” je projekt kojim bi se trebale premostiti razlike i razbiti predrasude. Konobari koji u njemu rade – gluhe su osobe.

Kako bi pogrešaka bilo što manje, koriste se modernom tehnologijom – gost koji dođe u kafić, sjedne i naručuje preko tableta, uz dva klika. Konobar na računalu dobiva broj tableta, odnosno broj stola koji je naručio, otvara narudžbu, izdaje račun i narudžbu nosi gostu. Uz to, goste putem videa uče kako naručiti na znakovnom jeziku.

Uspješnim primjerom društvenog poduzetništva žele senzibilizirati čujuće osobe da daju priliku gluhima da nađu posao i negdje drugdje. Već postoje planovi za razvoj novih projekata koji bi pomogli boljoj integraciji gluhih u društvo, a u njihovu ostvarivanju pomoći će i zarada ovog kafića.

Video dostupan ovdje.

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *