Hrvatska, Nekategorizirano

Pravobraniteljica pokrenula “ispitni postupak” zbog članka

Pravobraniteljičini savjetnici pogledat će detaljno Indexov članak.

“Dobili smo pritužbu od građana i pokrenuli smo ispitni postupak”, odgovoreno je Hini na pitanje je li pravobraniteljica reagirala na zahtjev koji je njoj i Agenciji za elektroničke medije (AEM), ponukan Indexovim tekstom, u petak uputio saborski zastupnik Ladislav Ilčić (Hrast), tražeći ih da zaštite vjernike od vrijeđanja.

“Ne kanim objašnjavati teološki što vjernicima znače sveci, međutim nazivanje svih vjernika bolesnicima i nazivati ovo nekrofilskim orgijama je ispod razine demokratskog društva”, rekao je Ilčić u Hrvatskom saboru citirajući članak “Mrtvaci u živo: Katolički nekrofilske orgije su najluđi šuo na HRT-u”, koji je objavio portal Index.hr u povodu dolaska tijela svetog Leopolda Mandića iz Padove u Zagreb.

Kada bi moglo biti poznato stajalište pučke pravobraniteljice o tom tekstu, odnosno o Ilčićevu zahtjevu, u Uredu nisu mogli precizirati, napomenuli su tek da “ispitni postupak” traži vrijeme, odnosno da nije kratak.

Pravobraniteljičini savjetnici pogledat će detaljno Indexov članak, međunarodne standarde i konvencije, i onda će se odlučiti kako će se dalje postupiti.