Nekategorizirano, Svijet

Referendum: mediji u RS euforični, u Federaciji BiH najavljuju Dodikovu izolaciju

Izvor i foto HINA

Dan nakon referenduma provedenog u Republici Srpskoj mediji u tom entitetu u ponedjeljak donose naslove kojima sugeriraju kako su pobijedili demokracija i volja naroda, dok oni u Federaciji BiH ističu kako sada slijede ozbiljne posljedice nelegalnog i protuustavnog referendumskog izjašnjavanja.

“Praznik demokracije čuva rođendan Srpske”, naslov je na prvoj stranici banjolučkog provladinog “Glasa Srpske”, dok “Nezavisne novine” ističu podatak o uvjerljivoj potpori očuvanju 9. siječnja kao dana RS onih koji su glasovali na referendumu.

Prema podacima entitetskog provedbenog povjerenstva objavljenim nešto prije ponoći, odgovor “da” na postavljeno referendumsko pitanje zaokružilo je gotovo 99,8 onih koji su glasovali, a pretpostavlja se da je izlaznost bila do 60 posto.

Pisanja banjolučkih listova na tragu su potpuno jednostranog izvještavanja javnog servisa RTRS, koji je u nedjelju tijekom cijelog dana o referendumu informirao isključivo sa stajališta entitetskih vlasti, a kao sugovornike koji se trebali dokazati opravdanost tog čina u programe je uključivao i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Sarajevski “Dnevni avaz” na naslovnici donosi ocjenu kako Milorad Dodik organiziranjem referenduma “vodi RS u izolaciju”. List citira neimenovani izvor iz američkog State Departmenta koji tvrdi kako će organizatori referenduma sada snositi posljedice, a na istaknutom mjestu navodi i izjavu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je za BBC kazao kako će sada na dnevni red doći razmatranje moguće smjene Dodika s mjesta predsjednika RS.

“Vijeće za provedbu mira (PIC) treba razmotriti je li Dodik prešao crvenu crtu”, kazao je Inzko, koji je posebice upozorio na neprihvatljivost Dodikovih opetovanih najava da će organizirati i referendum o neovisnosti RS od BiH.

“Avaz” sugerira kako je najmanje što će Dodika sada snaći posvemašnja diplomatska izolacija, odnosno situacija u kojoj više nitko iz međunarodne zajednice s njim neće razgovarati, a rezultate referenduma će ignorirati.

Biljane PlavšićIzvještavajući o referendumu u RS sarajevsko “Oslobođenje” na naslovnici upozorava kako je Dodik odmah nakon objave rezultata najavio otvaranje rasprave o djelovanju i statusu Ustavnog suda BiH.