Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Ri Rock i Kombinat nastavljaju suradnju kroz društveno poduzetništvo

“Čujemo s(v)e vidimo – mladi za mlade na području Primorsko-goranske županije” naziv je projekta kojega je provodila udruga RI-Rock s partnerima gdje kažu kako su izuzetno zadovoljni ostvarenim projektnim rezultatima.

– Uz stečena znanja o pisanju i provedbi EU projekata, administrativno-financijskom upravljanju udrugama te menadžmentu volontera, projekt je rezultirao i stvaranjem svojevrsne platforme lokalnih organizacija civilnog društva mladih i za mlade, a manifestira se kroz nove kvalitetne suradnje i kontinuiranu podršku – kaže podpredsjednica udruge, Anja Štefan.

Projekt je rezultirao novim poznanstvima, ali i suradnjama od kojih ističu suradnju lokalnih OCD-a (posebice Udruge Ri Rock i Kombinat) u osmišljavanju i prijavi novih nacionalnih i EU projekta. Tu je i osmišljavanje i razvoj društveno-poduzetničkih aktivnosti ovih udruga kao i svojevrsni doprinos razvoju neformalne inicijative: Gledaj (U) druge kao i razvoj te provedba kvalitetnih volonterskih programa partnerskih organizacija i lokalnih OCD-a.

– Kroz ovaj smo projekt stekli mnoga iskustva kao što je iskustvo u pripremi projektnih prijedloga za apliciranje na natječaje iz EU fondova kao i iskustvo prikupljanja potrebne dokumentacije te administrativno-financijskog upravljanja projektom. Naravno, važno je bilo i iskustvo kompletne provedbe EU projekta, a odnosi se na  podnošenje zahtjeva za predujam, Zakon o javnoj nabavi, Zakon o nadoknadi sredstava, zahtjev za prenamjenu sredstava, završno izvješće, koordinaciju projektnog tima, menadžment volontera. To su samo neki od stečenih iskustava – kaže Štefan dodavši kako su ostvarena i brojna poznanstva.

– Projekt je uvelike doprineo upoznavanju mladih članova riječkih organizacija civilnog društva. Razvile su se brojne suradnje, u obliku novih projekata i inicijativa, ali i u obliku svakodnevne komunikacije i međusobne podrške. Ostvaren je nastavak suradnje Udruga Ri Rock i Kombinat, naročito u području projekata društvenog poduzetništva – zaključila je.

Projekt ukupne vrijednosti 196.153 kune, u potpunosti je financiran namjenskim bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda – 85% te ostatak namjenskim sredstvima državnog proračuna, odnosno Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Maja Celing Celić