Aktualno, Nekategorizirano

Rijeka gleda (u)druge

image002Rijeka se jutros probudila ukrašena ljepljivim trakama i zastavicama koje pozivaju građane da gledaju (u)druge jer su udruge tu s razlogom. Moto je to istoimene inicijative koja će u četvrtak, 25. svibnja, od 16 do 22 na Titovom trgu (na tzv. Kontu) na festivalu Gledaj (u)druge okupiti više od 50 organizacija kako bi zajedno ukazale na važnost njihova postojanja te pokazale svu svoju raznovrsnost.

Na Kontu će ovaj četvrtak volonteri, korisnici, zaposlenici i okupljeni građani izrađivati optičke igračke, izvoditi akrobacije na svili, učiti znakovni i strane jezike, mačevati se, upravljati robotima, posaditi viseći vrt, sudjelovati u živoj knjižnici, a pripremaju se brojne nagradne i edukativne igre te kulinarska akcija „Recept: Aktiviraj se!“.

Udruge su važne za Rijeku. Kada one ne bi postojale ne bi postojalo sklonište za žene žrtve nasilja, osobe s poteškoćama ne bi imala besplatne terapije kod logopeda ili fizioterapeuta, učenici ne bi imali besplatne radionice tijekom školskih praznika, ljubitelji sportova ne bi imali mjesto za okupljanje, velikog dijela nezavisne kulture ne bi bilo, ne bi se imao tko brinuti za napuštene životinje…

Inicijativa Gledaj (u)druge okupljena je lani kako bi ukazala na važnost postojanja udruga za grad ili općinu u kojoj djeluju. U kratkom roku okupilo se 109 udruga iz cijele Hrvatske koje su u 2015. godini provele 829 projekata u svojoj zajednici u koje je uključeno 146.749 korisnika i 4.997 volontera. Kako je bilo na prošlogodišnjem festivalu Gledaj (u)druge pogledajte u videu.

Ove godine inicijativa se proširila sve do Osijeka gdje će se organizirati festival Gledaj (u)druge na isti dan – u četvrtak 25. svibnja – od 12 do 15 sati na Trgu Slobode. Sajmovanjem i promicanjem rada udruga bavit će se i udruge u Bjelovaru, Karlovcu, Samoboru i Sisku.

Inicijativa Gledaj (u)druge u ovom trenutku okuplja 55 udruga koje su u 2016. pripremile i izvele programe za 114.088 korisnika, te provele 367 projekata u koje je uključeno 1.853 volontera.

U sklopu javne kampanje predstavnici inicijative snimili su i kratke filmove u kojima čitaju ružne komentare o svom radu, tzv. mean tweet-ove.

Udruge se još uvijek mogu priključiti inicijativi, a pojedinci ju mogu podržati postavljanjem „ribbon-a“ na profilne fotografije na društvenim mrežama, dolaskom na fotografiranje s rekvizitima na Korzu (ispred Malog salona) danas i sutra u jutarnjem (od 10 do 13 sati) i popodnevnom terminu (od 16 do 18 sati) i, naravno, dolaskom na festival Gledaj (u)druge.

Pratiti ih možete na Internet stranici ili u Facebook eventu.