Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Šibenski Festival alternative i ljevice FALIŠ prikupio novac za svoje peto izdanje

foto HINA

Šibenski Festival alternative i ljevice FALIŠ prikupio je tijekom mjesec dana ‘crowdfunding’ kampanje 78.000 kuna potrebnih za održavanje svog petog izdanja, koje će se pod nazivom “100 godina Oktobarske revolucije” održavati od 6. do 9. rujna u Šibeniku, prenosi Hina.

“U četvrtak, 13. travnja bit će točno mjesec dana otkako smo započeli kampanju prikupljanja sredstava za održavanje petog Festivala alternative i ljevice Šibenik. Odluka da prijatelje festivala zamolimo za pomoć bila je iznuđena, jer je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, preciznije njegovo Vijeće, znatno smanjilo potporu FALIŠ-u i ugrozilo njegov opstanak. Nesvjesno, isto nam je Ministarstvo pomoglo više nego što je htjelo i daleko više nego što smo mi mogli zamisliti”, priopćili su u srijedu organizatori festivala.

Ističu kako su za samo mjesec dana, preko internetske indiegogo platforme i direktnim uplatama na žiro račun Udruge FALIŠ, prikupili 78.000 kuna ili preko 11.000 dolara.

Taj iznos je, napominju, daleko veći od 10.000 kuna koliko su od Ministarstva kulture dobili i odlučili vratiti, kao i od ukupne dosad dobivene potpore iz iste institucije koja im je za drugo i treće izdanje festivala izdvojila po 20.000 kuna, a za četvrto 25.000.

“Zbrojimo li i odbijenih 10.000, četiri FALIŠ-a, a prema procjeni Ministarstva, vrijede ukupno 75.000 kuna. Za samo jedan, peti – prijatelji festivala iz Hrvatske, Sjedinjenih Država, Njemačke, Srbije, Malezije, Španjolske, Italije, Nizozemske, Švicarske, Slovenije, Norveške, Austrije, Francuske, Češke, Danske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Belgije, Crne Gore i Švedske – donirali su 78.000 kuna u novcu, ali i ponudili pomoć u različitim uslugama neophodnim za organiziranje FALIŠ-a”, zaključuju organizatori festivala.